Відповідно до пункту 36 постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», Держпродспоживслужба продовжує здійснювати посилений державний нагляд (контроль) за дотриманням санітарного законодавства і здійсненням протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти, закладах громадського харчування, фізичної культури та спорту, на ринках, у закладах, що надають послуги з розміщення, на об’єктах торгівлі продовольчими та непродовольчими групами товарів тощо.
Окрім того, Держпродспоживслужбою здійснюється посилений контроль за виконанням обмежувальних заходів та заборон, передбачених для «червоного» рівня епідемічної небезпеки поширення коронавірусної хвороби (COVID-19). За рішенням Державної комісії з питань ТЕБ та НС на Івано-Франківщині, в Чернівецькій, Чернігівській, Житомирській, Закарпатській, Київській, Львівській, Миколаївській, Сумській та Одеській областях та м. Києві запроваджено «червоний» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19.
У зв’язку з ускладненою ситуацією на територіях цих регіонів з поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби також посилено контроль за дотриманням суб’єктами господарювання протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та спалахів коронавірусної хвороби (COVID-19).
Так, за період з 29.03.2021 по 04.04.2021 територіальними органами Держпродспоживслужби здійснено 48525 заходів нагляду, порушення встановлено на 4607 об’єктах (9%), тобто на кожному десятому перевіреному об’єкті. До порушників застосовувалися відповідні заходи реагування, зокрема надано 4808 приписів (пропозицій), складено 1681 протокол, у 1015 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 475 випадках поінформовано органи Національної поліції.
У тому числі перевірено:
17639 об'єктів торгівлі продовольчими товарами (окрім ринків), порушення щодо не дотримання підприємцями обмежувальних заходів та заборон відповідно до рівнів епідемічної безпеки встановлено на 2695 об'єктах (15%), тобто на кожному сьомому перевіреному об’єкті. За недотримання вимог протиепідемічних заходів надано 20380 приписів (рекомендацій), складено 1086 протоколів про адміністративне порушення, у 494 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 188 випадках поінформовано органи Національної поліції;
18053 об'єктів торгівлі непродовольчими товарами, порушення встановлено на 1133 (6%) об’єктах (кожний п’ятнадцятий не дотримується встановлених обмежувальних заходів), складено 297 протоколів, надано 1183 приписів (рекомендацій), у 227 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 128 випадках поінформовано правоохоронні органи;
6257 закладів громадського харчування, із них у 536 (9%) об’єктах встановлено порушення дотримання вимог щодо протиепідемічних заходів, тобто кожний одинадцятий перевірений заклад, відповідно надано 480 приписів (рекомендацію), складено 155 протоколів, у 135 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 37 випадках поінформовано органи Національної поліції;
1232 перукарні та салонів краси, на 147 (12%) обʼєктах встановлено порушення санітарних вимог, що на кожному восьмому об’єкті. До порушників застосовувались відповідні заходи, зокрема надано 135 приписів (рекомендації), складено 52 протоколи, у 31 випадку щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 17 випадках поінформовано органи Національної поліції;
4540 інших об’єктів нагляду (агропромислові ринки, аптеки, ТРЦ, розважальні заклади, об’єкти водозабезпечення, транспорт тощо), на 552 об’єктах встановлено порушення (12%), тобто на кожному восьмому об’єкті. Застосовано заходів: надано 529 приписів (рекомендації), складено 202 протоколи, у 101 випадку щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 52 випадках поінформовано органи Національної поліції.
552 дошкільних закладів освіти, порушення встановлено у 43 закладах (8%), тобто у кожному дванадцятому закладі; за результатами обстежень складено 26 протоколів, надано 58 приписів (пропозиції), у 15 випадках поінформовано органи місцевої влади та у 2 випадках поінформовано органи Національної поліції;
272 заклади загальної середньої освіти, порушення встановлено в 35 закладах (13%), тобто у кожному сьомому закладі, за результатами порушень складено 18 протоколів, надано 41 припис (пропозицію), в 12 випадках поінформовано органи місцевої влади та у одному випадку поінформовано органи Національної поліції;
7 вищих навчальних закладів (ВНЗ), професійно-технічних училищ (ПТУ), коледжів, технікумів та 3 гуртожитки закладів освіти, порушення встановлено в 2 закладах освіти, за результатами надано 2 приписи;
З метою вирішення нагальних питань у період карантину фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби взято участь у 203 засіданнях регіональних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з наданням відповідних дієвих пропозицій.
Фахівці Держпродспоживслужби також залучаються до здійснення медико-санітарного контролю (огляду) у пунктах пропуску через державний кордон, зокрема оглянуто 1147 транспортних засобів, 1028 вантажів та інших товарів і предметів.
Окрім того, за клініко-епідеміологічними показаннями фахівцями Держпродспоживслужби оглянуто 13084 членів екіпажів (бригад) та пасажирів.
З метою інформування населення щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV, Держпродспоживслужбою за зазначений період проведено 402 заходи з інформування населення (телебачення, соціальні мережі та інтернет-видання, засоби масової інформації) та здійснено 18574 інформаційно-просвітницьких заходів (роз’яснення, бесіди, листівки тощо).
Фахівцями Держпродспоживслужби також вживаються відповідні превентивні заходи, зокрема надаються попередження суб’єктам господарювання щодо недопущення в подальшому порушення карантинних вимог та необхідності дотримання протиепідемічних заходів.