Державні фітосанітарні інспектори Тернопільщини проводять моніторинг на посадках картоплі
опубліковано 11 липня 2023 року о 12:06

Щороку у період вегетації рослин на Тернопільщині триває фітосанітарний моніторинг на виявлення небезпечних регульованих шкідливих організмів сільськогосподарських культур. Фітосанітарний моніторинг проводять державні фітосанітарні інспектори, адже основне завдання Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області є виявлення, локалізація і ліквідація регульованих шкідливих організмів; запобігання проникненню регульованих шкідливих організмів у зони, вільні від таких регульованих шкідливих організмів.

Фахівці Управління фітосанітарної безпеки проводять моніторинг і на посадках картоплі. Адже картоплю, яку ми ще називаємо «другим хлібом» можуть ушкоджувати різні шкідники, хвороби, нематоди, серед яких є чимало і карантинних видів шкідливих організмів. Проводиться моніторинг як у господарствах різних форм власності так і на присадибних ділянках приватного сектору.

Цього року на території Тернопільської області на полях картоплі були виставлені феромонні пастки на виявлення небезпечних карантинних шкідників таких як картопляна міль (Phthorimaea operculella Zell.), південнаамериканська томатна міль (Tuta absoluta Meyr.), гватемальська картопляна міль (Tecia solanivora). Моніторинг на виявлення даних шкідливих організмів розпочався у червні та триватиме до вересня місяця.

Спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області надають коротку інформацію про згадані вище карантинні шкідники та звертають увагу, що у разі виявлення підозри на зараження молями на пасльонових необхідно негайно звернутися в Управління фітосанітарної безпеки Днржпродспоживслужби або до державного фітосанітарного інспектора у вашій зоні обслуговування.

Довідково.

Картопляна міль (Phthorimaea operculella Zell.) походить з тропічних гірських районів Південної Америки. Зараз шкідник широко поширений на всіх континентах. В Україні картопляну міль вперше виявили в 1980 році в Криму. Пізніше вогнища картопляної молі з'явилися в інших областях України. На сьогодні картопляна міль поширена у Донецькій, Запорізькій, Луганській, Одеській, Харківській та Херсонській областях.  Рослини господарі – це картоплі, томати, баклажани, може оселятися на інших рослинах з родини пасльонові. Живиться як бульбами так і листками та стеблами рослин, шкодить не тільки під час вегетації, але і продовжує свій розвиток в сховищах і погребах, де пошкоджує картоплю при зберіганні.  

Південноамериканська томатна міль (Tuta absoluta Meyr.) — це карантинний шкідник, який заселяє і харчується листям, стеблами та плодами культур родини пасльонові у будь-якій фазі їх розвитку. Батьківщиною томатної молі є регіони Центральної і Південної Америки. Поширена на території України – у Волинській, Закарпатській, Запорізькій, Дніпропетровській, Донецькій, Миколаївській, Одеській, Херсонській, Хмельницькій та Черкаській областях. Головною рослиною-живителем південноамериканської томатної молі є томат, але вона може також пошкоджувати баклажан, картоплю та інші рослини з родини пасльонових. Гусениці шкідника можуть живитись на всіх частинах рослин і пошкоджувати на всіх стадіях зростання. Вони утворюють великі плями на листі, так звані «міни», вигризають довгі ходи в стеблах і пагонах, зелених і зрілих плодах. 

Гватемальська картопляна міль (Tecia solanivora) - небезпечний шкідник поширений в Європі, Азії та Африці. T. solanivora походить із Гватемали, і його поширення було обмежене цією частиною Центральної Америки, поки торгівля насінням не завезла шкідника в Коста-Ріку та у Венесуелу. Звідти він поширився до Колумбії та Еквадору. На території України цього шкідника ще не зафіксовано. Монофаг, єдиною рослиною живителем якої є картопля. Розповсюдження за допомогою польоту дорослих особин, ймовірно, не відбувається на великих відстанях, оскільки самки молі, як правило, сидять на землі та демонструють низьку літальну активність протягом дня.

на фото - людина в полі картоплі
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux