У квітні 2025 року фахівці відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Черкаського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області спільно з представниками органів влади та керівниками навчальних закладів взяли участь у 11 комісійних обстежень закладів загальної середньої освіти міста Сміла.
Заходи здійснювалися відповідно до пункту 3 статті 33 Закону України «Про систему громадського здоров’я», Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого наказом МОЗ України від 25.09.2020 № 2205, та обласної програми «Реформування системи шкільного харчування на період 2024–2029 роки».
Особливу увагу приділено організації харчування школярів, контролю за якістю та безпечністю харчових продуктів, дотриманню технології приготування страв, санітарно-гігієнічному та протиепідемічному режимам на харчоблоках, а також дотриманню правил особистої гігієни персоналом та учнями.
У ході комісійних обстежень виявлено загальні для всіх закладів порушення вимог санітарного законодавства та гігієнічних норм. Зокрема, журнали бракеражу харчових продуктів, готових страв та обліку виконання норм харчування ведуться з порушеннями встановлених вимог. У закладах не дотримуються погоджені примірні чотиритижневі сезонні меню.
У частині закладів не проведено поточний або капітальний ремонт виробничих та складських приміщень харчоблоків, потребує оновлення холодильне та технологічне обладнання, не функціонує механічна вентиляція. Зафіксовано порушення в організації процесу миття кухонного та столового посуду, зберігання столових приборів та інвентарю для обробки харчових продуктів. Також не створено належних умов для дотримання персоналом харчоблоків правил особистої гігієни. За результатами виявлених порушень керівникам закладів були надані відповідні рекомендації щодо їх усунення.
Значну увагу приділено дотриманню вимог постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
Під час аналізу примірних чотиритижневих сезонних меню, поданих на розгляд надавачами послуг з організації дитячого харчування у закладах освіти, фахівці управління надали рекомендації щодо використання технологічної документації, яка пройшла санітарно-епідеміологічну оцінку та затверджена ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва НАМН України».
Крім того, з працівниками закладів освіти та представниками надавачів послуг з дитячого харчування проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з питань профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій.