Черкащина: спеціалісти Держпродспоживслужби області продовжують роботу щодо забезпечення повноцінним харчуванням дітей дошкільного віку
опубліковано 05 травня 2025 року о 16:19

30 квітня відбувся захід «День відкритих дверей» у дошкільному навчальному закладі (ясла-садок) №34 ЧМР, у якому взяла участь головний спеціаліст управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Ольга Плис.

Захід орієнтований на батьків вихованців дошкільного навчального закладу, з метою розкриття питання організації якісного та безпечного харчування дітей дошкільного віку.

Завідувач дошкільного навчального закладу оголосила аналіз результатів анкетування батьків, щодо організації харчування в закладі освіти, проведений напередодні.

Ольга Плис ознайомила учасників заходу з презентацією на тему: «Раціональне харчування дітей в закладах дошкільної освіти», роз’яснила основні вимоги чинного законодавства щодо організації харчування у закладах дошкільної освіти. Особливу увагу було приділено вивченню постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» (із змінами). Також наголошено, що кожна третя дитина в Україні має різні проблеми з харчуванням, через це, зокрема, приблизно 30 % неповнолітніх українців страждають від надлишкової ваги тіла. Окремо під час заходу обговорили ті проблеми, які необхідно спільно подолати сім‘ї та садочку, щоб дитина дотримувалась принципів здорового харчування та із задоволенням споживала різноманітні продукти, а підтримкою в цьому, для неї стали дорослі.

У заході взяла участь головний спеціаліст дошкільної та позашкільної освіти департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Світлана Бєлова. Вона озвучила ключові досягнення та виклики, з якими стикаються дошкільні заклади на шляху впровадження сучасних підходів до організації харчування та надала корисні поради батькам, як навчити дітей основ здорової харчової поведінки і знизити ризик їх розладів у майбутньому.

Після обговорення учасники дійшли висновку, що основні вподобання і харчові звички дитини закладаються в сім’ї. Дитина наслідує дорослих, тому приклад батьків і рідних, наявні вдома продукти, режим харчування - визначає відношення дітей до їжі.

Завершальним етапом заходу стало відвідування батьками харчоблоку та дегустація страв із меню.

Також батькам були роздані пам’ятки «Як змінити харчування дітей для здорового та активного життя», розроблені управлінням державного нагляду

за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux