Буковина: результати роботи у сфері попередження виникнення та поширення інфекційних хвороб, які передаються водним шляхом передачі за 9 місяців 2023 року
опубліковано 23 жовтня 2023 року о 17:40

З метою попередження виникнення та поширення інфекційних хвороб, які передаються водним шляхом передачі Головним управлінням Держпродспоживслужби в Чернівецькій області продовжувалась робота щодо виконання Рішення Ради національної безпеки і оборони України, доручень Держпродспоживслужби та начальника Головного управління від 19.01.2023 № 24.04-211-23.
Спільно з органами місцевого самоврядування проведено 305 комісійних моніторингових обстежень підприємств централізованого (27) та нецентралізованого питного водопостачання (278).
Порушення було встановлено при 111 (36,4%) обстеженнях (на водопроводах 25 (92,6%) та об’єктах нецентралізованого питного водопостачання 86 (30,9%)).

Проведено обстеження всіх об’єктів централізованого водопостачання. Під час проведення моніторингових обстежень порушення встановлювалось на всіх водопроводах, окрім Заставнівського ВУЖКГ.
Основні порушення, які виявлялись на підприємствах централізованого водопостачання: відсутній проєкт зон санітарної охорони (ЗСО) на джерело водопостачання, не дотримуються ЗСО та інші.

Відповідно до інформації від керівників підприємств питного водопостачання області в рамках виробничого контролю безпечності та якості питної води за 9 місяців поточного року досліджено 31708 проб: 15884 – за санітарно-хімічними та 15824 – за мікробіологічними показниками, встановлено 3 відхилення за останніми.
Крім того, охоплено обстеженнями 203 (97,6%) об’єкти нецентралізованого питного водопостачання, а саме: Вижницьким та Дністровським – 100 %, а Чернівецьким – 96,4% управліннями.

За звітній період проведено 278 обстежень громадських криницях, за результатами яких встановлено порушення на 86 (30,9%) Вижницьким – 13 (31,7 %), Дністровським – 33 (33%), Чернівецьким – 40 (29,1%) управліннями, в частині їх облаштування, а також необхідності поновлення санітарних паспортів на джерело водопостачання, відсутність лабораторних досліджень щодо якості питної води.

Санітарні паспорти оформлено на всі громадські криниці, однак на 130 (92,8%) з них – не пролонговані (7, 9 та 114 у Вижницькому, Дністровському і Чернівецькому районах відповідно) наступними територіальними громадами: Вижницька, Брусницька, Вашківецька, Мамалицька, Кіцманська, Мамаївська, Горішньошерівецька, Сторожинецька, Великокучурівська, Чудейська, Красноїльська, Петрровецька, Глибоцька, Тереблеченська, Тарашанівська, Сучевенська, Карапчівська та Кам’янецька.
Керівникам підприємств та балансоутримувачам було надано 57 рекомендаційних листів щодо усунення порушень.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux