Держпродспоживслужба є центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику, зокрема, в сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.
Щодня наші фахівці отримують значну кількість звернень громадян в згаданій сфері та допомагають розібратися в актуальних питаннях, які виникають у споживачів харчових продуктів.
Відсьогодні ми розпочинаємо нову рубрику #безпечність_харчових_продуктів, в якій щовівторка будемо коментувати деякі з таких питань, які цікаві всім споживачам харчових продуктів.
Нещодавно Держпродспоживслужба отримала такий запит: споживач придбав йогурт в одній із торговельних мереж, на упаковці якого був зазначений кінцевий строк споживання, що складав 20 діб. У громадянина виникло логічне запитання: як може бути таким тривалим термін придатності кисломолочного продукту, якщо корисні бактерії, що входять до його складу живуть лише 3 дні?
Звертаємо увагу, що частиною другою статті 18 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» визначено, що для харчових продуктів, які через свої мікробіологічні властивості є такими, що швидко псуються, і тому після завершення короткого періоду часу можуть вважатися небезпечними для здоров’я людини, замість дати завершення мінімального терміну придатності зазначається дата «вжити до».
Обов’язково на етикетці зазначаються спеціальні умови зберігання, яких необхідно дотримуватися, щоб харчовий продукт не втратив своїх властивостей до зазначеної дати.
Важливо, що відповідно до норм статті 4 зазначеного Закону:
Отже, при придбанні харчових продуктів, у тому числі молочних та кисломолочних, споживачеві слід звертати увагу на інформацію, зазначену на етикетці, зокрема на їх термін придатності, а також на умови зберігання і споживання після відкриття харчового продукту.
Зверніть увагу – термін придатності зазначається для належним чином упакованого харчового продукту. А вже після відкриття - йогурт, молоко, консервовані м’ясо, рибу, овочі, тощо потрібно спожити якнайшвидше!