Донеччина: захист споживачів та контроль регульованих цін в період військового стану
опубліковано 06 лютого 2024 року о 12:32

За 2022-2023 роки Головним управлінням Держпродспоживслужби в Донецькій області  з питань дотримання законодавства щодо захисту прав споживачів одержано та своєчасно і якісно опрацьовано 617 звернень споживачів, жодного звернення не залишено поза увагою, не отримано обгрунтованих зауважень чи претензій від споживачів та центрального апарату служби. За участі фахівців служби повернуто споживачам 218,6 тис.грн., сплачених за неналежні товари або послуги.

Для забезпечення належного рівня захисту прав споживачів, створення дієвої системи їх консультування та підвищення рівня загальної правової грамотності  функціонує консультативний центр, де активно надається консультативно-інформаційна допомога, роз’яснення у сфері законодавства про захист прав споживачів. За 2 роки надано 1658 консультацій споживачам, суб’єктам господарювання, представникам органів місцевого самоврядування.

Протягом 2022-2023 років крайніх років досліджено 268 рекламоносіїв. У 5 випадках прийнято рішення про накладення штрафних санкцій на загальну суму 12,4 тисяч гривень. Порушниками законодавства про рекламу у добровільному порядку сплачено штрафних санкцій на суму 5,6 тис. грн.; за 4 рішеннями про накладення штрафів за порушення законодавства про рекламу на загальну суму 13,6 тис.грн. судом першої інстанції винесені судові рішення щодо задоволення позовів ГУ про стягнення цих штрафів із суб’єктів господарювання та штрафи стягнуті у судовому порядку.
Наразі в роботі є 2 справи щодо порушень у сфері зовнішньої реклами без відповідного дозволу органів місцевого самоврядування.

В умовах бойових дій в Донецькій області запроваджений механізм взаємодії фахівців управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління із спеціалістами військових адміністрацій і територіальних громад, проводилася просвітницька, роз’яснювальна робота з питань дотримання законодавства за напрямками діяльності в умовах воєнного стану. 

За результатами проведених у 2021 році перевірок у сфері контролю за регульованими цінами до суб’єктів господарювання були застосовані адміністративно-господарські санкції у розмірі 136000,00 грн та винесені постанови по справам про адміністративне правопорушення на керівників підприємств в розмірі 2550,00 грн.

Розглянуто 129 звернень громадян з питань ціноутворення, усім заявникам надані письмові роз’яснення.

Проведено аналіз застосування державних регульованих цін на лікарські засоби програми «Доступні ліки»: 

  • здійснено 24 щомісячних моніторингів, 
  • проаналізовано більше 108 тис. цін, які надані у середньому 65 аптечними закладами, що беруть участь в програмі.

Забезпечено щотижневе проведення цінових спостережень за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на товари, зазначені у постанові КМУ від 06.03.2022 № 223; за два роки проведено 92 таких цінових спостереження.

Прийнято участь у 6 засіданнях територіальної комісії ОВА з питань узгодження заборгованості стосовно різниці у тарифах.

Одночасно управління здійснює весь обсяг комунікації з усіх питань за повноваженнями ГУ, незалежно від тематики, через «Гарячу телефонну лінію ГУ» і сайт ГУ, звідки загалом надходить до 40% звернень від населення і бізнесу області по всіх питаннях компетенції та повноважень ГУ, забезпечуючи для громадян та бізнес-спільноти комфортне спілкування, фаховий супровід у вирішенні питань, неконфліктність і високий професійний рівень при консультуванні, що неодноразово підтверджене (у 45 випадках) подяками від громадян і підприємців.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux