13 січня в департаменті освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради відбулася нарада директорів закладів загальної середньої освіти з питань організації харчування учнів відповідно до нових вимог законодавства. Участь у нараді взяла начальниця Черкаського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Ольга Мізінова.
Під час свого виступу фахівець Держпродспоживслужби порушила питання забезпечення харчоблоків закладів освіти технологічним обладнанням у достатній кількості, дотримання технології приготування страв, неприпустимості повторення страв, забезпечення достатньої кількості кухарів, оновлення асортименту буфетів відповідно до нових вимог, забезпечення водного балансу, а також сприйняття нового меню школярами.
Ольга Мізінова наголосила на необхідності проведення класними керівниками роз’яснювальної роботи з батьками щодо необхідності внесення змін і в домашнє меню. А саме:
- акцентувати увагу на овочах і бобових;
- щоденно давати дитині фрукти та ягоди, молочні та кисломолочні продукти, у невеликих порціях - цільнозернові продукти, насіння та горіхи;
- готувати рибу двічі на тиждень і м’ясо (переважно птиці і кролика);
- потроху зменшувати кількість солі та цукру;
- використовувати корисні олії (оливкову, кукурудзяну, лляну, гарбузову, горіхову).
«Кожну дитину можна заохотити їсти здорову їжу і робити це із задоволенням», – впевнена Ольга Мізінова.
Основні поради батькам:
- Привчайте дітей до різних смаків. Щоб звикнути до нових продуктів, дітям інколи потрібно скуштувати їх 5-10 разів. Не змушуйте дітей їсти овочі – зробіть так, щоб овочі завжди були доступними, і діти бачили, що ви самі це їсте. Не “маскуйте” овочі у стравах – діти мають їсти корисні продукти свідомо.
- Їжте разом. Діти, які харчуються разом зі своєю сім'єю, як правило, їдять більш здорову їжу.
- Встановіть регулярний режим харчування. Це стосується як сніданку, обіду та вечері, так і проміжних перекусів.
- Не використовуйте їжу як нагороду чи покарання.
- Слідкуйте, щоб дитина пила достатньо води.
- Обмежте їжу з великою кількістю калорій, жиру, цукру та солі й пропонуйте альтернативу. Альтернативними солодощами можуть стати свіжі та сухі фрукти, десерти на основі горіхів, сиру, несолодкі йогурти, узвари та смузі.
- Будьте прикладом для своїх дітей.
Якщо хочете заохотити дитину їсти здорову їжу, то і самі маєте харчуватися правильно.