Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області тримає на контролі епізоотичну ситуацію щодо захворювання тварин на сказ
опубліковано 18 січня 2022 року о 15:10

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області постійно аналізує та тримає на контролі епізоотичну ситуацію в області, зокрема щодо випадків захворювання тварин на сказ.

Сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. Характеризується гострим перебігом, ураженням нервової системи і закінчується летально.

 Основним джерелом інфекції є хворі на сказ дикі тварини, в основному лисиці. Особливістю сказу природного типу є формування зон стійкого неблагополуччя. Такі зони розміщені, як правило, в місцевостях з підвищеною щільністю поселення лисиць.

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, районних та міських державних лікарень ветеринарної медицини здійснюють заходи по боротьбі зі сказом комплексно, у співпраці з місцевими органами охорони здоров’я, житлово-комунального і лісового господарства, товариствами мисливців під керівництвом надзвичайних протиепізоотичних комісій при Херсонській обласній та районних державних адміністраціях та органів державної влади.

Протягом 2021 року проти сказу проводилась робота по парентеральній вакцинації проти сказу великої рогатої худоби, дрібної рогатої худоби, коней, лисиць, собак і котів. Зокрема від сказу вакциновано 112 723 собаки та 43 999 котів.

Також, восени 2021 року на Херсонщині здійснено пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних тварин проти сказу. Вакцинація відбувалась шляхом розповсюдження принад за допомогою авіатранспорту. Захід здійснювався під контролем фахівців Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Загалом вакцинуванням було охоплено 20 391 кмплощі Херсонської області, та розповсюджено 509 775 доз вакцини (приманок). Для проведення вакцинації залучено 4 літаки АН-2. Заходи з вакцинації забезпечують стійкий імунітет у диких тварин, котрі є основними розповсюджувачами збудника сказу.

Так, за 2021 рік на території області було зареєстровано 10 спалахів сказу серед диких (куниця, лисиці) та домашніх (собаки, коти) тварин.

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області й надалі триматиме на контролі ситуацію стосовно профілактики та недопущення поширення сказу тварин на території Херсонщини.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux