Актуальні питання діяльності обласного управління Держпродспоживслужби обговорили під час засідання колегії на Кіровоградщині
опубліковано 25 березня 2024 року о 11:36

В Головному управлінні Держпродспоживслужби в Кіровоградській області відбулося засідання колегії під головуванням начальника обласного управління Ігоря Бойчука та за участі заступника Голови Держпродспоживслужби України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергія Захаріна і заступника голови Кіровоградської ОДА Юрія Миколаєнка. До роботи колегії долучилися керівники структурних підрозділів Головного управління, районних державних лікарень ветеринарної медицини та Кіровоградської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби.

Відкрив засідання колегії заступник Голови Держпродспоживслужби України Сергій Захарін. Він привітав учасників, побажав плідної роботи та зауважив, що діяльність Держпродспоживслужби надзвичайно вважлива, а від належного виконання обов’язків фахівцями служби залежить здоров’я наших громадян та благополуччя тварин, збільшення аграрного потенціалу нашої країни і, як результат, імідж українських товаровиробників при здійсненні міжнародної торгівлі.

Сергій Захарін відзначив, що в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Кіровоградській області працюють фахівці високого рівня і це дає змогу досягати високої результативності в здійсненні повноважень служби.

Про позитивні результати роботи щодо забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя, спільні заходи з виконання обласної програми реалізації стратегії реформування системи шкільного харчування поінформував заступник голови Кіровоградської ОДА Юрій Миколаєнко. Він зазначив, що співпраця Головного управління та органів місцевого самоврядування сприяє формуванню санітарної та продовольчої безпеки жителів Кіровоградщини та висловив впевненість у продовженні здійснення спільних заходів та залученні представників громад.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Ігор Бойчук у вступному слові зауважив, що реалії сьогодення - воєнний стан, велика кількість внутрішньо переміщених осіб, які зупинилися в області - вимагають від Служби приділення максимальної уваги питанням організації безпечних умов перебування громадян, дотримання вимог законодавства при виготовленні харчової продукції для гарантування продовольчої безпеки.

В ході роботи учасники колегії проаналізували діяльність структурних підрозділів Головного управління. Начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Руслан Крайносвіт поінформував про результати роботи за минулий рік, зокрема про державний нагляд стосовно додержання вимог законодавства харчоблоками закладів освіти та постачальниками харчових продуктів / суб’єктами господарювання, що надають послуги харчування для дітей. Доповідач також звернув увагу на розвиток експортного потенціалу області. Так, минулого року під контролем Держпродспоживслужби аграрії та виробники Кіровоградщини виробили та експортували за межі України лише шротів більше 2 млн тонн, також ще 19 виробників шротів та рослинних олій успішно пройшли акредитацію та отримали дозвіл на експорт продукції.

Також доповідач розповів про результати здійснення ветеринарно-санітарного контролю і нагляду в державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи на ринках та контролю на бойнях, м'ясо- й птахопереробних підприємствах. Він зазначив, що завдяки проведеним заходам контролю та виконанню планів державних моніторингів, жителі області могли придбати безпечні харчові продукти, а наші аграрії та виробники їх реалізувати.

Окремою темою для обговорення на колегії стали повноваження фітосанітарних інспекторів, зокрема щодо спірних питань у сфері карантину та захисту рослин. На цьому зосередила увагу присутніх начальниця управління фітосанітарної безпеки Тетяна Лапицька. Вона повідомила про поширення на території Кіровоградської області 4 карантинних організмів – амброзії полинолистої, повитиці польової, західного кукурудзяного жука та американського білого метелика та зазначила, що боротьбу з поширенням карантинних організмів, зокрема амброзії, мають здійснювати й органи місцевого самоврядування в рамках благоустрою населених пунктів.

З огляду на початок теплого сезону, наближення періоду польових робіт з застосуванням засобів захисту рослин Тетяна Лапицька зауважила, що щороку в цей час до Головного управління надходять звернення щодо загибелі бджіл. Вона закцентувала, що розгляд таких звернень здійснюється комісійно. Водночас для встановлення причини загибелі бджіл державний фітосанітарний інспектор може за зверненням власника земельної ділянки окремо від роботи комісії надавати платні послуги з відбору зразків рослин і ґрунту для проведення фітосанітарної діагностики та визначення вмісту залишкової кількості пестицидів на території, яка ймовірно була оброблена пестицидами.

За підсумками роботи колегії керівник обласного управління Ігор Бойчук висловив вдячність колективу за проведену роботу та окреслив найактуальніші напрямки діяльності на поточний рік, закцентував на необхідності посилити здійснення протиепізоотичних заходів, зокрема в частині профілактики захворювань, спільних для людей і тварин, та оздоровлення неблагополучних пунктів з хвороб тварин.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux