«100-річчя формування національних сортових рослинних ресурсів України»: представники управління фітосанітарної безпеки взяли участь у засіданні круглого столу Харківської філії Українського інституту експертизи сортів рослин
опубліковано 21 серпня 2023 року о 16:30

Представники управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області взяли участь у засіданні круглого столу «100-річчя формування національних сортових рослинних ресурсів України», яке відбулося 18 серпня.

Учасникам, серед яких були представники Департаменту агропромислового розвитку, Інституту рослинництва ім. Юр’єва, Інституту овочівництва і баштанництва, декан факультету агрономії та захисту Державного біотехнологічного університету та інші, презентовано інформаційні матеріали з історії становлення сортовипробування та сучасного стану.

Початком сортовипробування в області можна вважати спроби в 19 сторіччі окремих землевласників проводити порівняльну оцінку місцевих та іноземних сортів пшениць, цукрових буряків з метою визначення доцільності їх вирощування.

На початку 20 сторіччя завдяки організації дослідних полів Харківського товариства сільського господарства, Полтавського дослідного поля та інших с/г товариств, ботанічних садів та деяких поміщицьких господарств дана робота набула більш організованого порядку. Але дані дослідження не регламентувались ні загальною програмою, ні погодженим асортиментом сортів, у різних пунктах проводились за різними методиками, що не давало змогу порівняти отримані результати й можливості зробити обґрунтовані висновки щодо відбору кращих сортів.

У 1923 році у складі Всеукраїнського товариства насінництва була організована Укрсортомережа з випробування сортів озимої та ярої пшениці, кукурудзи, картоплі. У 1937 році прийнята Постанова «Про основи організації сортовипробування в цілій країні», сформовано мережу з 37 сортодільниць, яка охоплювала Харківську, Полтавську і Сумську області, у Харківській було 13 сортодільниць. Усього в УРСР було організовано 193 дільниці.

У жовтні 1941 року у зв’язку з війною інспектура з сортовипробування була евакуйована. Після визволення Харківщини в 1943 році вже в листопаді вона відновила роботу.

У 1950 році кількість сортодільниць збільшилась до 225. У 1985 році мережа сортовипробувальних станцій і дільниць УРСР включала вже 258 одиниць.

У 1992 р. Державну комісію по сортовипробуванню сільськогосподарських культур при Держагропромі УРСР перейменовано в Державну комісію України по випробуванню та охороні сортів рослин Мінсільгосппроду України (Держкомісія), яка здійснювала державне управління в галузі випробування сортів рослин. Держкомісія нараховувала 25 обласних інспектур, 66 державних сортовипробувальних станцій, 122 сортодільниці, 8 лабораторій і 4 підприємства.

До 2012 року в Харківській області діяло 4 сортодослідні станції: Валківська, Вовчанська, Куп’янська, Чугуївська.

На сьогодні Харківська філія Українського інституту експертизи сортів рослин представлена одним Валківським відділом польових досліджень у селі Золочівське Валківської територіальної громади Богодухівського району.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux