Вимоги до операторів

У цій статті представлено інформацію  про те, які вимоги застосовуються до операторів ринку, які здійснюють виробництво обіг чи маркування органічної продукції. 

Вимоги викладені у наступних нормативно-правових документах:

Першим кроком для кожного оператора ринку повинно бути виконання вимог законодавства України про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, зокрема реєстрація потужності чи отримання експлуатаційного дозволу, виконання гігієнічних вимог, застосування процедур заснованих на принципах системи НАССР (крім первинного  виробництва), запровадження простежуваності, проведення коригувальних дій у випадку виявлених невідповідностей, тощо. Деякі з цих вимог є актуальними і для органічного виробництва. Таким чином оператор не лише виконає зобов’язання щодо випуску безпечної продукції та надання споживачам правдивої інформації про харчові продукти, але й отримає необхідні навики та методологію  для виконання вимог законодавства щодо виробництва обігу та маркування органічних харчових продуктів.

Другий крок — ознайомлення з вимогами законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. З нормативно-правовими актами законодавства можна ознайомитися тут.  

Третій крок — ухвалити рішення про підготовку до сертифікації. Слід пам’ятати, що виробництво, обіг та маркування органічної продукції є добровільним вибором оператора ринку і може здійснюватися лише за умови успішного проходження сертифікації та отримання сертифіката від органу сертифікації, який внесений у Реєстр органів сертифікації. Сертифікованим оператором ринку може бути юридична особа чи фізична особа-підприємець.

Оператору потрібно вибрати галузь сертифікації, визначити асортимент продукції, встановити часові рамки сертифікації. До галузей сертифікації органічного виробництва належать:

  • органічне рослинництво (у тому числі насінництво та розсадництво);

  • органічне тваринництво (у тому числі птахівництво, бджільництво);

  • органічне грибівництво (у тому числі вирощування органічних дріжджів);

  • органічна аквакультура;

  • виробництво органічних морських водоростей;

  • виробництво органічних харчових продуктів (у тому числі органічне виноробство);

  • виробництво органічних кормів;

  • заготівля органічних об’єктів рослинного світу.

Сертифікації не підлягає переміщення, зберігання та реалізація маркованої органічної продукції: 

  • закладами громадського харчування;

  • суб’єктами господарювання, які займаються роздрібною торгівлею.

Четвертий крок — впровадження заходів з підготовки до виконання вимог законодавства щодо виробництва, обігу та маркування органічних харчових продуктів. Для цього слід проаналізувати ситуацію на потужностях, які знаходяться в управлінні оператора, та розробити план заходів з усунення невідповідностей. 

П’ятий крок — розпочати процес підготовки до сертифікації. Про порядок сертифікації можна дізнатися за посиланням.

При цьому слід врахувати наступні вимоги до операторів ринку, передбачені законодавством щодо виробництва, обігу та маркування органічної продукції:

  • дотримуватися вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. Оператор ринку, який має намір маркувати харчові продукти державним логотипом для органічної продукції, бере на себе зобов’язання виконувати ці вимоги;

  • щороку проходити сертифікацію органічного виробництва та/або обігу органічної продукції для підтвердження відповідності вимогам законодавства. Оплата послуг з проведення сертифікації органом сертифікації здійснюється оператором відповідно до укладеної між ними угоди;

  • взаємодіяти з органом сертифікації, з яким укладено угоду про проведення сертифікації, та забезпечувати безперешкодний доступ інспекторів з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції до своїх потужностей та можливість відбору зразків, а також надавати на вимогу органів сертифікації необхідні документи, у тому числі забезпечити доступ до фінансових документів. Під час сертифікації оператор ринку повинен надати докази виконання вимог законодавства;

  • забезпечувати безперешкодний доступ посадових осіб, які здійснюють державний контроль (нагляд) у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, для здійснення заходів державного контролю, у тому числі відбору зразків. Про методи державного контролю операторів можна дізнатися тут;

  • узгоджувати маркування органічної продукції з органом сертифікації. Оператори ринку мають право розміщувати екологічне маркування на продукції та кормах виключно у разі, якщо така продукція була отримана в результаті органічного виробництва. Для маркування органічної продукції необхідна письмова згода органу сертифікації, реєстраційний код якого зазначається на маркуванні. Така згода надається на безоплатній основі. Детальніше про державний логотип для органічної продукції та умови його використання можна дізнатися за посиланням. Також слід ознайомитися з Методичними рекомендаціями щодо використання державного логотипа

  • Відкликати та/або вилучати вироблену продукцію, що не відповідає вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, якщо вона маркована державним логотипом для органічної продукції або містить позначення та написи «органічний», «біодинамічний», «біологічний», «екологічний», «"органік», та будь-які однокореневі та/або похідні слова від цих слів з префіксами «біо-», «еко-» тощо будь-якими мовами. Слід зазначити, що процедури відкликання та вилучення продукції також передбачені Законом України № 2496-VIII «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»;

  • декларувати обсяги органічної продукції, яка вводиться в обіг. Декларації щодо обсягів органічної продукції подаються оператором органу сертифікації, з яким укладено угоду на проведення сертифікації, згідно затвердженої форми. Оператор несе відповідальність за повноту і достовірність даних, зазначених у декларації щодо обсягів органічної продукції, що вводиться в обіг. Декларація складається оператором щорічно станом на 31 грудня звітного року та подається до органу сертифікації засобами електронного зв’язку до 01 лютого року, наступного за звітним періодом, яким вважається рік, який обчислюється з 01 січня по 31 грудня звітного року включно. Оператор зберігає подані до органу сертифікації декларації протягом трьох років. Детальніше про порядок декларування можна дізнатися за посиланням.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux