Державний контроль операторів

Державний контроль (нагляд) операторів

Державний контроль (нагляд) у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції за діяльністю операторів здійснюється Держпродспоживслужбою відповідно до Закону України № 2042  «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»

Державний контроль (нагляд) за діяльністю операторів здійснюється шляхом проведення планових та позапланових заходів:

  • інспектування органічної продукції на ринку з метою запобігання потраплянню на ринок неорганічної продукції, маркованої як органічна;

  • вибіркової перевірки діяльності операторів.

Вибіркові перевірки діяльності операторів. До вибіркових   перевірок застосовується ризик-орієнтований підхід відповідно до критеріїв та періодичності перевірок, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 09.02.2022 № 102 «Про затвердження Порядку визначення періодичності здійснення планових заходів державного контролю відповідності діяльності операторів (потужностей) вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, які здійснюються Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, та критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від її провадження».

Перевірки діяльності операторів проводяться відповідно до вичерпного переліку  питань, який затверджений наказом Мінагрополітики від 17.01.2023 № 45 «Про затвердження форми акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) стосовно додержання операторами вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції».

Повноваження посадових осіб, які здійснюють державний контроль (нагляд) у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції:

  • безперешкодно відвідувати потужності, одержувати необхідну для здійснення державного контролю (нагляду) інформацію, документацію, зразки сировини, інших матеріалів та готової продукції для проведення лабораторних досліджень;

  • видавати приписи щодо усунення порушень вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції;

  • видавати розпорядчі акти (постанови, рішення) про відкликання та/або вилучення продукції, що не відповідає вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, якщо вона маркована державним логотипом для органічної продукції або містить позначення та написи «органічний», «біодинамічний», «біологічний», «екологічний», «органік» та будь-які однокореневі та/або похідні слова від цих слів з префіксами «біо-», «еко-» тощо будь-якими мовами.

Оператори зобов’язані забезпечити безперешкодний доступ посадових осіб на потужності для здійснення заходів державного контролю, у тому числі відбору зразків.

У разі виявлення під час перевірок невідповідності вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції оператору видається припис щодо усунення порушень, про що направляється відповідне повідомлення органу сертифікації. 

Оператор зобов’язаний вжити необхідних заходів для усунення такої невідповідності у строк, встановлений центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.

Інспектування органічної продукції на ринку. Цей захід державного контролю проводиться з метою запобігання потраплянню на ринок неорганічної продукції, маркованої як органічна. 

Згідно з частиною першою Закону України № 2496-VIII «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» сертифікації не підлягає переміщення, зберігання та реалізація маркованої органічної продукції на потужностях, які є закладами громадського харчування чи/і на яких здійснюється роздрібна торгівля. Однак згадані категорії потужностей мають право реалізовувати органічні харчові продукти за наявності відповідного сертифіката чи його копії, виданого оператору, що виробив відповідну продукцію, та належного маркування харчових продуктів згідно з вимогами законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.

Інспектування органічної продукції на ринку здійснюються в рамках проведення планових (позапланових) заходів державного контролю (інспектування) стосовно дотримання операторами ринку вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. Державні інспектори перевіряють виконання вимог пункту 12.39 «Акта, що складений за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю (інспектування) стосовно дотримання операторами ринку вимог законодавства про харчові продукти», затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України № 1503 від 08 серпня 2023 року.  

Оператори ринку харчових продуктів, які здійснюють реалізацію органічної продукції, при прийнятті такої продукції до реалізації повинні пересвідчитися у наявності сертифіката чи його копії. 

Відповідальність операторів за порушення вимог законодавства. У пункті 22 частини першої статті 40 Закону України № 2496-VIII «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» визначено відповідальність за неправильне маркування органічної продукції.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux