Житомирщина: налагоджено комунікацію між бджолярами, аграріями та представниками органів місцевого самоврядування
опубліковано 27 лютого 2023 року о 15:43

Упродовж 21-24 лютого 2023 лютого представники Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області долучились до низки онлайн-нарад,ініційованих Департаментом агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської ОДА, спрямованих  на налагодження ефективної комунікації між бджолярами, аграріями та представниками органів місцевого самоврядування задля запобігання випадків отруєння (загибелі) бджіл у майбутньому.

Актуальність проблеми отруєння (загибелі) бджіл впродовж останніх років стрімко зростає. Щороку українські бджолярі б’ють на сполох: у період застосування хімічних засобів захисту рослин в сільськогосподарських угіддях, страждають цілі пасіки. Ситуація завдає не лише колосальних економічних втрат, а передусім – екологічних. В рамках проведених нарад обговорювалися не лише проблеми, пов’язані з ситуацією, що спостерігається з року в рік, а й напрацьовувались основні заходи запобігання цього явища в подальшому.

Так, було наведено ряд ветеринарно-санітарних вимог, обов’язкових для виконання з боку пасічників  (отримання ветеринарно-санітарного паспорта на пасіку, її обстеження, реєстрація в органах місцевого самоврядування та в окремих випадках реєстрація як оператора ринку). Представниками Держпродспоживслужби було надано ряд  рекомендацій бджолярам на період проведення обробок сільськогосподарських угідь пестицидами та агрохімікатами. Також розглядався та обговорювався покроковий алгоритм дій у випадку отруєння та загибелі бджіл: (створення комісії, складання актів та відбір та доставка патологічного матеріалу для лабораторної діагностики тощо). Крім того, особливу увагу було приділено питанню безпечного внесення аграріями пестицидів та агрохімікатів в господарствах області. Ключовими питаннями нарад стало обговорення алгоритму злагодженої та координованої взаємодії пасічників, аграріїв та органів місцевої влади, що суттєво дозволить мінімізувати  випадки отруєнь бджіл, забезпечать сталий розвиток бджільництва та сприятиме підвищенню врожайності.

На малюнку зображено сторінку з онлайн-наради
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux