«Здоров’я рослин для збереження довкілля» - круглий стіл у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Полтавській області
опубліковано 12 травня 2023 року о 10:29

12.05.2023 року у рамках відзначення Міжнародного дня охорони здоров’я рослин у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Полтавській області відбувся круглий стіл «Здоров’я рослин для збереження довкілля».

Участь у засіданні взяли начальниця Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Яніна Аранчій, фахівці Управління фітосанітарної безпеки, Олег Палій, заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОВА, викладачі полтавських аграрних навчальних закладів і представники місцевих агропідприємств.

Розпочала нараду Яніна Аранчій, начальниця Держпродспоживслужби Полтавщини. Вона наголосила на важливості проблеми захисту рослин. Адже, життя людей і тварин повністю залежить від здоров’я рослин. Вони - джерело їжі та одягу. Завдяки їм ми маємо паливо, будівельні матеріали і життєво важливі ліки.

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області – ініціатор проведення різноманітних заходів, пов’язаних з Днем здоров’я рослин. У навчальних закладах Полтавщини, у територіальних громадах і різних організаціях відбулися і ще сьогодні проходять тематичні лекції, на яких фахівці Служби розповідають про важливість збереження рослин і природи взагалі. На офіційній сторінці Держпродспоживслужби Полтавщини, у соцмережах, інтернет – виданнях і газетах області розміщені тематичні матеріали. Все для того, щоб якомога більше людей звернули увагу на проблему захисту рослин.

Яніна Аранчій відзначила роботу фахівці Управління фітосанітарної безпеки. Вони – серед тих, хто піклується і оберігає рослинність не тільки Полтавщини, а й України. І наголосила - щоб піклуватися про флору, не обов’язково бути фахівцем з захисту рослин. Кожен з нас може зробити багато для збереження довкілля!

Ганна Завенягіна, заступниця начальника Управління фітосанітарної безпеки розповіла присутнім про функції, які виконують фітосанітари області. Навела приклади найбільш шкодочинних рослин і шкідників. Наголосила на ризиках, пов'язаних з транспортуванням рослин і рослинних продуктів, які можуть бути джерелом поширення шкідників і хвороб під час міжнародної торгівлі.

Один із засобів збереження рослинності на планеті – застосування дозволених пестицидів і отрутохімікатів – наполягає Лілія Верховод, начальниця відділу захисту рослин, фітосантарної безпеки та прогнозування. Нині ця проблема в Україні надзвичайно актуальна. Для збереження довкілля необхідно дотримуватися регламентів застосування пестицидів з обов’язковим економічним та екологічним обгрунтуванням захисту рослин. У

Головному управлінні постійно проводяться навчання осіб, які у своїй роботі будуть використовувати пестициди і отрутохімікати.

Андрій Мартиненко, начальник Управління фітосанітарної безпеки наголосив на необхідності дотримання законодавства під час обробітку грунтів і рослин. Адже, використовувати отрутохімікати можна лише ті, що дозволені чинним законодавством. І це в першу чергу потрібно людям, для їх здоров’я і майбутнього суспільства.

Запрошені на круглий стіл Ганна Поспєлова, доцент кафедри захист рослин Полтавського державного аграрного університету і Оксана ШОВКОВА – викладач технологічних дисциплін кандидат с/г наук ВСП «Аграрно-економічний фаховий коледж ПДАУ» розповіли про те, як навчають студентів захищати рослинність і природу взагалі, які практичні методики застосовують під час навчальних заходів.

Роман Соломон, начальник відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна наголосив, що серед проблем, які нині є не тільки на Полтавщині, а й у інших регіонах – продаж фальсифікованого насіння. Тому серед задач Служби – консультувати суб’єтів господарювання та населення, щоб ті не купували насіння, рослини і рослинну продукцію, особливо через дистанційну торгівлю, яка минає регулярні фітосанітарні перевірки! І порадив придбавати насіння виключно у спеціалізованих магазинах і лише ті сорти, які занесені до Державного реєстру сортів рослин придатних для поширення на території України.

Про роботу в умовах війни і про проблеми, з якими стикаються, розказали і представники агропідприємств Полтавщини - Руслан Титар, регіональний експерт компанії «Сингента», Микола Дубинець, директор ПП СВЦ «Яровіт» ТОВ «Полтавська селекція» і Віталій Цінченко, голова правління ГО «Асоціація розвитку інтенсивного садівництва Полтавщини».

Під час засідання круглого столу присутні обмінялися думкам щодо дієвих методів захисту рослин та збереження довкілля.

на малюнку - учасники заходу на малюнку - учасники заходу на малюнку - учасники заходу на малюнку - учасники заходу
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux