Завдяки Держпродспоживслужбі споживачам повернуто необґрунтовано нарахованої плати за послуги з поводження з побутовими відходами у розмірі понад 494,4 тис. гривень.
опубліковано 18 серпня 2020 року о 08:30

У червні 2020 року фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області на підставі звернення фізичної особи здійснили позапланову перевірку комунального підприємства, що надає послуги з поводження з побутовими відходами з питань дотримання ним вимог порядку формування, встановлення та застосування тарифів на комунальні послуги.

Під час здійснення позапланового заходу державного нагляду (контролю) встановлено, що у січні поточного року органом місцевого самоврядування прийнято рішення про встановлення тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами, які були введені в дію з 01.03.2020.

При цьому, комунальне підприємство при нарахуванні споживачам плати за послуги з поводження з побутовими відходами застосовувало нові тарифи на зазначені послуги, в умовах дії договорів, укладених до 01.05.2019.

Суб’єктом господарювання не укладено зі споживачами нові договори на послуги з поводження з побутовими відходами, які б відповідали вимогам типовому договору згідно додатку до Правил надання послуг з поводження з побутовими відходами, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2008 р. № 1070, що суперечить вимогам пункту 3 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 9 листопада 2017 року № 2189-VIII, згідно з яким «Договори про надання комунальних послуг, укладені до введення в дію цього Закону, зберігають чинність на умовах, визначених такими договорами, до дати набрання чинності договорами про надання відповідних комунальних послуг, укладеними за правилами, визначеними цим Законом».

Крім того в ході позапланової перевірки встановлено, що схеми санітарного очищення населеного пункту суб’єктом господарювання не розроблено та не затверджено в установленому законодавством порядку.

За результатами проведеного позапланового заходу державного нагляду (контролю) фахівці Головного управління Держпродспоживслужби Івано-Франківській області склали акт, на підставі якого суб’єкту господарювання надано припис про виконання законних вимог щодо усунення порушень при формуванні тарифів, яким зобов’язано повернути споживачам необґрунтовано нараховану плату за послуги з поводження з побутовими відходами шляхом здійснення перерахунку плати.

Також Підприємство зобов’язано при нарахуванні плати за надані послуги застосовувати тарифи, які введені в дію 01.03.2020 після укладення зі споживачами нових договорів.

Наразі, Підприємство поінформувало Головне управління  Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області про виконання вимог припису, а саме про здійснення перерахунків плати споживачам за надані послуги на суму в розмірі 494478 гривень.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux