Запобігання порушень у сфері ціноутворення: підсумки роботи Держпродспоживслужби в 2022 році
опубліковано 01 лютого 2023 року о 11:54

Впродовж минулого року, попри збройну агресію рф, фахівці Держпродспоживслужби активно продовжували виконувати одну із своїх основних функцій - запобігання порушенням у сфері ціноутворення та забезпечення встановлення економічно обґрунтованих цін (тарифів).

Протягом 2022 року Держпродспоживслужбою здійснено 86 планових та 1074 позапланові перевірки суб’єктів господарювання з питань дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін. Під час проведення перевірок порушення встановлені у 873 випадках, що становить 75,3% від загальної кількості здійснених перевірок.

За результатами проведених перевірок прийнято 757 рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій на загальну суму 78,58 млн гривень.

Крім того, складено 294 приписи щодо усунення порушень порядку формування, встановлення та застосування державних регульованих цін та приведення цін/тарифів відповідно до вимог чинного законодавства, 289 посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності шляхом накладання штрафів на загальну суму 622,2 тис. гривень.

Найбільшу кількість позапланових перевірок Держпродспоживлужбою проведено у суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю на ринку пального, а саме 858.

Під час проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) на ринку пального порушення встановлені у 647 випадках, що становить 75,1% від загальної кількості здійснених перевірок.

За результатами проведених перевірок прийнято 558 рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій на загальну суму 75,4 млн гривень.

Типовими порушеннями порядку формування, встановлення та застосування цін на пальне є: завищення граничного рівня торговельної надбавки, чим порушено вимоги пункту 414 постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236, невиконання суб’єктами господарювання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 № 341 в частині декларування зміни роздрібних цін на пальне.

Також на підставі актів про результати фактичних перевірок, складених головними управліннями Державної податкової служби України в областях, Держпродспоживслужбою винесено 135 рішень про застосування адміністративно-господарських санкцій за порушення вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін на загальну суму 34,02 млн гривень.

Впродовж звітного періоду за прийнятими рішеннями (в т.ч. за попередні періоди) фактично надійшло до бюджету 10,3 млн гривень.

Крім того, з метою запобігання випадків порушень суб’єктами господарювання вимог порядку формування, встановлення та застосування цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, Держпродспоживслужбою здійснюються цінові спостереження.

Так, головними управліннями Держпродспоживслужби в областях та м. Києві впродовж 2022 року було проведено 17,8 тис. цінових спостережень, а також здійснено 14,7 тис. заходів з моніторингу застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, вартість яких підлягає відшкодуванню у рамках урядової програми «Доступні ліки», проаналізовано понад 3,8 млн цін на лікарські засоби з питань дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері ціноутворення.

Проведена робота спрямована на забезпечення контролю за правильністю застосування суб’єктами господарювання державних регульованих цін.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux