Заходи профілактики легіонельозу
опубліковано 08 вересня 2023 року о 12:50

Наприкінці серпня засоби масової інформація активно повідомляли про виявлення легіонельозу у деяких містах Польщі. Тому багато запитань виникало щодо того, яким чином дане захворювання може розповсюджуватись та як уберегти себе від нього.

Легіонельоз – це гостре інфекційне захворювання, що характеризується ураженням дихальної системи. Назва хвороби походить від спалаху невідомого гострого респіраторного захворювання, що виникло у 1976 році серед учасників конгресу в США. Бактерію Legionella pneumophila було вперше виявлено у 1977 році. З того часу вона викликає спалахи, пов'язані з незадовільним обслуговуванням штучних водних систем.

Найбільш поширеним шляхом передачі збудника є вдихання заражених аерозолів, які утворюються при розпорошенні води, струменів або туману з води, в якій присутня бактерія. Дані бактерії живуть та розмножуються у водних системах при температурі 20–50 °C (оптимально - 35 °C). Легіонела здатна виживати та розмножуватися паразитично в одноклітинних найпростіших організмах і біоплівках, які утворюються у водних системах. До джерел аерозолів, здатних передавати збудника, відносяться охолоджувальні блоки систем кондиціювання повітря, системи гарячого та холодного водопостачання, зволожувачі та гідромасажні ванни. Зараження, особливо сприйнятливих до інфекції пацієнтів лікарень, може також відбуватися при аспірації забрудненою води та льоду та при контакті з інфекцією новонароджених дітей під час пологів у воді. Випадків безпосередньої передачі інфекції від людини до людини на сьогоднішній день не зареєстровано.

За даними, розміщеними на офіційному сайті ВООЗ, хвороба легіонерів поширена у всьому світі. Разом з тим, реальні показники частоти захворювання невідомі, оскільки в багатьох країнах немає належних методів діагностики інфекції та недостатньо розвинені системи обліку захворювань. У Європі, Австралії та США щорічно виявляється приблизно 10–15 випадків захворювання на мільйон населення. Серед усіх зареєстрованих випадків хвороби 75–80% хворих становили особи віком старше 50 років та 60–70% – пацієнти чоловічої статі. Найбільш сприйнятливі до інфекції пацієнти з ослабленою імунної системою.

Для профілактики хвороби легіонерів слід насамперед вживати заходів, що дозволяють звести до мінімуму розмноження легіонели та рознесення аерозолів. До них відносяться належне технічне обслуговування відповідних пристроїв, включаючи регулярне чищення, дезінфекцію та застосування інших фізичних (температурних) або хімічних (біоцидних ) методів мінімізації розмноження бактерій.

Наприклад, підтримка адекватної концентрації біоцидів, зокрема в басейнах, поряд з повним дренажем та чищенням всієї системи не рідше одного разу на тиждень; підтримання в чистоті систем гарячого та холодного водопостачання та/або підтримання температури гарячою води на рівні більше 50°C (для цього необхідно, щоб температура води, що витікає з нагрівального пристрою, була на рівні не менше 60°C) і холодною води нижче 25 °C, а в ідеалі - нижче 20 ° C, або альтернативна обробка цих систем підходящим біоцидом для обмеження розмноження бактерій, особливо в лікарнях, інших медичних установи та будинках для літніх людей; зменшення застою шляхом щотижневого зливу води з невикористовуваних кранів у будівлях.

Застосування таких заходів контролю суттєво знижує ризик зараження легіонелою і дозволяє запобігти виникнення спорадичних випадків захворювання та спалахів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux