Робота державних фітосанітарних та контрольно-токсикологічних лабораторій в умовах воєнного стану - головна тема робочої наради
опубліковано 08 вересня 2023 року о 12:28

Головною темою робочої наради, яка відбулася 07 вересня 2023 року під головуванням заступника Голови Держпродспоживслужби Вадима Чайковського, стало обговорення актуальних питань щодо діяльності державних установ: «Центральна фітосанітарна лабораторія», обласних фітосанітарних лабораторій Ужгородської та Одеської прикордонних державних контрольно-токсикологічних лабораторій (далі – лабораторії), а також обговорення проблемних ситуацій, що виникають під час роботи даних установ в умовах воєнного стану.

В нараді взяли участь директор Департаменту фітосанітарної безпеки та контролю в рослинництві Андрій Челомбітко, керівники структурних підрозділів Департаменту фітосанітарної безпеки та контролю в рослинництві, а також керівники державних фітосанітарних та контрольно-токсикологічних лабораторій.

Вадим Чайковський зазначив, що в умовах дії воєнного стану забезпечення вчасного і якісного проведення фітосанітарної експертизи (аналізів) залишається одним із головних пріоритетів діяльності Держпродспоживслужби.

Учасники наради, в першу чергу, обговорили одне з найважливіших питань на сьогодні - це підготовка та проходження лабораторіями повторної акредитації відповідно до вимог ДСТУ EN ISO/IEC 17025. Зокрема до кінця 2023 року у 13 фітосанітарних лабораторій спливає термін дії Атестатів про акредитації. Відповідно ці лабораторії займаються підготовкою до повторної акредитації та готують документи для розширення чинних сфер акредитації.

На сьогодні державна установа «Хмельницька обласна фітосанітарна лабораторія» вже отримала оновлений Атестат про акредитацію від 24 травня 2023 року який дійсний до 23 травня 2028 року, та одночасно розширила сферу акредитації. Інші лабораторії зазначили, що активно працюють в цьому напрямку і наразі проблем щодо отримання повторної акредитації не виникає.

Також на нараді обговорили забезпечення фітосанітарних лабораторій кваліфікованими кадрами. Колеги поділились своїм баченням щодо вирішення цього питання та домовились щодо подальшої спільної роботи.

За результатами наради керівникам лабораторій надані доручення щодо неухильного виконання вимог міжнародного ДСТУ EN ISO/IEC 17025, законодавства у сферах карантину, захисту рослин та в частині запобігання корупції під час проведення своєї виробничої діяльності.

Під час заходу учасники мали змогу задати питання керівництву Держпродспоживслужби та Департаменту фітосанітарної безпеки та контролю в рослинництві, поділитись досвідом роботи фітосанітарних та контрольно-токсикологічних лабораторій в умовах воєнного стану.

Нарада відбулась в атмосфері повного конструктиву та розуміння загальних цілей, що на сьогодні ставляться перед лабораторіями. Учасники зазначили важливість проведення таких заходів з метою обговорення спільних виробничих тем та пошуку шляхів вирішення проблемних питань.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux