Закарпаття: підсумки роботи Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби за минулий рік
опубліковано 05 січня 2023 року о 15:24

У зв’язку з повномасштабним вторгненням росії та введенням воєнного стану на всій території України робота Управління кардинально змінилась. На перших етапах воєнного стану виникла проблема щодо посилення моніторингу харчування тимчасово переміщених осіб. На територіальних громадах було створено понад 340 пунктів розміщення та харчування тимчасово переміщених осіб, які протягом минулого періоду року неодноразово моніторились спеціалістами безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини і спеціалістами управління по дотриманню санітарного законодавства. Особливо небезпечним був літній час, коли високі температурні показники значно ускладнювали тривале зберігання харчових продуктів. Під час моніторингових обстежень в першу чергу зверталась увага на дотриманні мінімальних гігієнічних вимог при приготуванні їжі, на якість харчових продуктів, особливо гуманітарна допомога. Також надавались поради щодо дотримання гігієнічних вимог. Всі перелічені заходи сприяли попередженню масових харчових отруєнь тимчасово переміщених осіб.

У зв’язку зі значним погіршенням експортного потенціалу в східному напрямку все більше операторів ринку шукають варіанти збуту за кордоном, в першу чергу в країни Європейського Союзу. Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини в Закарпатській області всебічно допомагає експортерам в експорті продукції рослинного походження та композитних продуктів. Так з початку введення воєнного стану в Україні Головне управління сприяло одному із підприємств області в експорті пшеничного борошна до Словаччини, Румунії, Угорщини, Чехії (експортовано  вже понад 1000 тон пшеничного борошна). Крім того також сприяє виробникам мінеральних вод експорту продукції. Налагоджений експорт композитних продуктів до Угорщини та лохини до Нідерландів, Словацької Республіки та в інші країни ЄС.

Також управління в значній мірі сприяє (позапланові інспектування на відповідність вимогам Євросоюзу, видача сертифікатів здоров’я на харчові продукти нетваринного походження чи офіційних сертифікатів після катастрофи на Чорнобильські АЕС) операторам ринку, які займаються збором, зберіганням та експортом харчових продуктів нетваринного походження (дикоростучих) – гриби, чорниці, брусниця, терен.

У зв’язку із зацікавленістю Угорських конегосподарств до гуцульської породи, після огляду конепоголів’я та господарства в цілому зроблений вибір коней, які після проходження профілактичного карантинування, проведення необхідних досліджень, вакцинацій обробок успішно експортовані до Угорщини. Наразі тенденція щодо зацікавлення гуцульською породою продовжується і вже зроблений вибір ще 4 голів коней, які будуть експортовані вже після зимового періоду.

Певна частина операторів ринку, в тому числі які виробляють харчові продукти тваринного походження, шукають можливість переселитись із східних регіонів на захід, в т.ч. і на Закарпаття. Так один із підприємців, яких займається виготовленням сушених сирних снеків влаштував свій бізнес в одному із міст Закарпаття. Наразі вже отримав експлуатаційний дозвіл і готує підприємство до внесення в перелік експортерів.

Значна робота проведена по профілактиці хвороб тварин, в т.ч. і спільних для тварин та людей: діагностичні дослідження близько 60 хвороб тварин, серед них туберкульоз, лейкоз, лептоспіроз, бруцельоз, сказ, африканська чума свиней, грип птиці та інші, вакцинації проти сказу, сибірки, чуми свиней та інші, а також ветеринарно-санітарні заходи дезінфекції, дератизації і дезінсекції.

Протягом року в області було зареєстровано 10 неблагополучних пунктів щодо сказу тварин, в т.ч. 5 щодо сказу лисиці та 5 щодо сказу собак. Завдяки налагодженій роботі державних ветеринарних лікарень (вакцинація сприйнятливих тварин проти сказу у неблагополучних пунктах, дезінфекції, дератизації у загрозливих зонах) вдалось попередити поширення даної хвороби та ліквідувати у передбачені терміни.

Управлінням здійснюється моніторинг залишків забруднювачів у харчових продуктах тваринного походження, рослинного походження та кормів. Протягом року проведено понад 250 досліджень вказаних продуктів. Виявлено 1 перевищення окремого забруднювача в комбікормі для птиці, про що поінформовано виробника, який в свою чергу провів в себе аналіз причин, які могли викликати перевищення і вніс корективи у виробництво комбікорму.

Постійно проводиться робота щодо отриманих повідомлень невідповідності харчових продуктів по системі швидкого реагування RASFF. Наразі вже опрацьовано більше 40 таких повідомлень. При необхідності (у разі поступлення продуктів у яких виявлено невідповідність) організовано відкликання таких продуктів.

В липні місяці спеціалістами управління здійснено інспектування господарства Чеської Республіки по утриманню буйволів та кіз. За результатами інспектування встановлено відповідність вимогам щодо імпорту до України племінних та користувальних буйволів та кіз. Наразі підготовлюється господарство для розміщення буйволів які будуть імпортовані із Чеської республіки.

Значні зміни відбулись і в розгляді скарг, звернень громадян. Постановою 303 від 13 березня 2022р. заборонено проведення планових та позапланових заходів державного контролю. Разом з тим другою частиною вказаної постанови дозволяється здійснення позапланових заходів у разі якщо може викликати значний негативний вплив на права та здоров’я споживачів. Але позапланова перевірка можлива тільки за погодження центральним органом виконавчої влади у даній галузі, для чого необхідно максиму доказів що можуть становити значний негативний вплив на права та здоров’я споживачів. У зв’язку із проблемами наявності товарів у торгових мережах споживачі часто шукають товари в інтернеті. У разі придбання через інтернет не завжди чітко вказується оператор ринку-реалізатор, що при невідповідностях може становити значну проблемі при написанні скарг, оскільки не можливо встановити реалізатора, що в свою чергу відповідно статті 7 Закону України «Про основні засади державного нагляду, контролю у сфері господарської діяльності» не дає можливості готувати відповідні розпорядчі документи для проведення позапланових заходів державного контролю.

У серпні місяці 2022 року прийнята постанова Кабінету Міністрів України щодо дотації поголів’я ВРХ. Крім того в області прийнята програма підтримки вівчарства. В даному напрямку державні лікарні ветеринарної медицини області також вклали не малий внесок у здійсненні ідентифікації та реєстрації великої рогатої худоби, овець. Спеціалістами держветлікарень перевірялось наявність ідентифікованої худоби і видавались витяги про наявність ідентифіковах тварин для подачі документів на дотацію. В області відсутні великі господарства по утриманню великої рогатої худоби, наявні лише дрібні фермерські господарства з поголів’ям 20-50 і до 100 голів. Незважаючи на це вдалося задіяти і підключити до молочного модуля 3 господарств які постачають молоко на переробні підприємства чи в закриті установи. З даних господарств відповідно вимог щомісяця (двічі на місяць) здійснюється дослідження на бактеріальне забруднення. Протягом року перевищення допустимих меж не встановлено.    

 

  

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux