Закарпаття: фахівці Держпродспоживслужби проводять контроль якості води на об’єктах систем водопостачання та водовідведення
опубліковано 09 січня 2023 року о 11:31

Головне управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області протягом 2022-го року налагодило співпрацю із суб’єктами господарювання області, що надають послуги централізованого водопостачання, щодо передачі територіальним органам Держпродспоживслужби даних виробничого лабораторного контролю якості питної води.

Відтак, спеціалістами було  проведено 8301 дослідженя питної води в рамках проведення виробничого контролю, з яких 62 взірці не відповідали вимогам нормативних показників, що становить 0,75% .

Спільно з Управлінням житлово-комунального господарства та енергозбереження Закарпатської ОВА проведено роботу з визначення переліку резервних/альтернативних джерел забезпечення населення питною водою для побутових та інших потреб на випадок аварій, забруднень тощо.

Надано доручення керівникам управлінь, відділів ГУ  Держпродспоживслужби в Закарпатській області щодо ініціювання перед місцевими органами виконавчої влади проведення комісійних перевірок (обстежень) стану підприємств централізованого та децентралізованого питного водопостачання, на виконання якого направлено 52 листи до органів місцевого самоврядування.

За Дорученням Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області забезпечено організацію та пріоритетність лабораторних досліджень  питної води. Станом на грудень 2022-го року відібрано  512 проб води питної із них: 265 проб із централізованих джерел водопостачання (132 на мікробіологічні дослідження, 133 на фізико-хімічні дослідження)  та 247 проб води із децентралізованих джерел водопостачання (124 на мікробіологічні та 123 на фізико-хімічні показники).

Відхилення виявлено у 75 зразках (18 по мікробіологічних показниках централізоване водопостачання, 8 по санітарно-хімічних показниках централізоване водопостачання, 31 по мікробіологічним показникам та 18 по фізико-хімічних показникам із децентралізованого джерела водопостачання). 

Відібрано 48 проб води водойм 1 категорії  (23 на мікробіологічні дослідження, 25 на фізико-хімічні дослідження).  Відхилення виявлено в 7 пробах по мікробіологічних показниках.

З метою недопущення спалахів інфекційних хвороб, які мають водний шлях передавання, реагування та проведення відповідних заходів щодо приведення показників питної води до нормативних показників міські та районні відділи Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області ініціюють проведення засідання Комісій, направляються відповідні пропозиції, проводяться наради з керівниками територіальних громад.

Крім цього, проводиться активна робота з населенням, зокрема інформування населення щодо особливостей водокористування у разі пошкодження шахтних колодязів, каптажів джерел та бюветів, придатності води після проведених заходів з чищення та дезінфекції з подальшим лабораторним контролем їх ефективності.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux