Вінниччина: контроль за роботою дошкільних навчальних закладів в умовах воєнного стану
опубліковано 09 січня 2023 року о 11:04

В мирний час на території Вінницької міської територіальної громади функціонувало 62 дошкільних навчальних заклади.

На початку військової агресії російської федерації проти України всі заклади дошкільної освіти припинили роботу, але, враховуючи гостру потребу в організованому перебуванні дітей працівників критичної інфраструктури, міською владою було прийняте рішення про відновлення функціонування частини закладів. Насамперед почали працювати ДНЗ, в яких були створені безпечні умови для перебування дітей та персоналу під час дії сигналу повітряної тривоги. Так, в березні в місті функціонувало лише 4 заклади дошкільної освіти.

Відновлення функціонування інших садочків відбувалося поступово, по мірі облаштування захисних споруд, які, за результатами комісійних обстежень, за участю представників департаменту освіти Вінницької міської ради, Державної служби з надзвичайних ситуацій та Держпродспоживслужби, рекомендовано до використання як найпростіші укриття. Станом на 01 січня 2023 року на території Вінницької міської територіальної громади вже функціонують 33 комунальних ДНЗ, 1 приватний та 3 дошкільних відділення приватних загальноосвітніх закладів, які щодня відвідують біля 3000 дітей.

З метою недопущення епідемічних ускладнень в організованих дитячих колективах, беручи до уваги заборону на проведення планових заходів державного нагляду (контролю) на період воєнного стану в Україні, фахівцями Вінницького міського управління, спільно з представниками Департаменту освіти ВМР, протягом останніх 10 місяців проведено 33 моніторингових обстеження чергових ДНЗ. Крім того, в серпні 2022 року фахівці установи взяли участь в комісійних обстеженнях 62 дошкільних навчальних закладів та 3 дошкільних відділень приватних загальноосвітніх закладів щодо дотримання вимог санітарного законодавства в ході підготовки до нового навчального року.

Всі дошкільні заклади забезпечені централізованим водопостачанням, на їхніх водопровідних мережах встановлено водоочисні пристрої. Перед відновленням роботи чергових ДНЗ, спеціалізованим підприємством проведено розконсервування та необхідні налаштувальні роботи пристроїв з доочистки, а фахівцями Вінницького міського управління - відбір проб води для лабораторних досліджень.

Так, у Вінницькій регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби досліджено 35 проб води питної з мереж 33 закладів дошкільної освіти. Приватні заклади дошкільної та загальноосвітньої освіти організовували лабораторні дослідження води питної в лабораторії ДУ "ВОЦКПХ МОЗ України". Згідно представлених експертних висновків, проби води питної з мереж 4 ДНЗ не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 за мікробіологічними показниками, а 3 проби - за фізико-хімічними показниками. З метою приведення якості питної води у відповідність, директору департаменту освіти ВМР було направлено 2 листи про необхідність вжиття відповідних заходів. Згідно представлених результатів всі 7 повторно відібраних проб відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10.

На теперішній час функціонуючі ДНЗ міста забезпечені централізованим опаленням та гарячою проточною водою. Харчування дітей в закладах здійснюється згідно погодженого з Вінницьким міським управлінням примірного меню на зимовий період, яке розроблене з урахуванням вимог Постанови КМУ №305. Крім того, погоджено перелік страв для харчування дітей в ДНЗ у випадках аварійного тривалого відключення енергопостачання, до якого входять страви, що не потребують термічної обробки (бутерброди з сиром твердим та маслом, салати, свіжі фрукти).

Протягом листопада-грудня 2022 року, на виконання Наказу Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області від 20.10.2022 №122-О, з метою здійснення контролю якості харчування дітей, для лабораторних досліджень відібрано 270 змивів на умовно-пагенну мікрофлору з обладнання та інвентарю харчоблоків ДНЗ. Згідно представлених результатів, всі досліджені проби 14 готових страв по мікробіологічним показникам та 3 страви на калорійність відповідають нормативним показникам.

Функціонуючі заклади дошкільної освіти забезпечені в необхідному обсязі миючими та дезінфікуючими засобами, паперовими рушниками, рідким милом, медичними масками. В закладах впроваджено протиепідемічні заходи щодо попередження розповсюдження коронавірусної хвороби.

Під час моніторингових обстежень надаються рекомендації щодо дотримання протиепідемічних заходів, в т.ч. під час перебування у захисних спорудах, спрямованих на попередження розповсюдження інфекційних захворювань.

Слід зазначити, що в 2022 році спалахів інфекційних захворювань серед дітей в дошкільних навчальних закладах Вінницької міської ОТГ не зареєстровано.

Враховуючи важливість питання збереження життя та здоров’я маленьких українців, робота з контролю за дотриманням санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів в закладах дошкільної освіти Вінницької міської ОТГ буде продовжуватись фахівцями Вінницького міського управління і надалі.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux