Забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення в літній період – пріоритетне завдання Держпродспоживслужби Кіровоградщини
опубліковано 18 червня 2024 року о 14:49

На цьому наголосив начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Ігор Бойчук під час участі у засіданнях Державної та регіональної комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Завдяки спільній співпраці з органами місцевого самоврядування, іншими закладами та установами санітарно-епідеміологічна ситуація, пов’язана зі спалахами гострих кишкових інфекцій серед населення Кіровоградської області, залишається контрольованою та благополучною.

Однак, як зазначив доповідач, у літній період та в умовах воєнного стану в пріоритеті залишаються: стан об’єктів водопостачання, проведення оздоровчої кампанії, контроль за санітарно-гігієнічними умовами в місцях компактного проживання внутрішньо переміщених осіб та в місцях масового відпочинку на водних об’єктах.

У поточному році спеціалісти Держпродспоживслужби області спільно з представниками органів місцевого самоврядування, комунальними підприємствами та балансоутримувачами комісійно обстежили 620 об’єктів водопостачання, із них 152 водогони, що становить 55% та 468 громадських колодязів і свердловин, що становить 26%. За результатами обстежень виявлено порушення у 76% випадках.

З метою їх усунення балансоутримувачам та органам місцевого самоврядування надані рекомендації щодо усунення виявлених недоліків.

Робота в цьому напрямку, а також в питаннях проведення виробничого лабораторного контролю питної води продовжується.

Недопущення епідемічних ускладнень та безпекова ситуація під час цьогорічної оздоровчої кампанії також перебуває на особливому контролі. Адже влітку в області функціонує 75 таборів організованого дозвілля різного спрямування з 3-4 годинним перебуванням дітей та 27 таборів відпочинку при закладах освіти. Окрім цього, у червні відбулось відкриття перших змін у дитячому таборі оздоровлення і відпочинку «Сонячний» Криворізької міської ради та дитячому оздоровчому закладі «Бригантина».

Всі заклади, які задіяні в оздоровчій кампанії, перед прийманням дітей на відпочинок були комісійно обстежені. Харчоблоки, укриття та інші приміщення були перевірені на дотримання вимог санітарного законодавства.

Оскільки Кіровоградщина залишається регіоном, який постійно приймає внутрішньо переміщених осіб, то здійснюються моніторингові обстеження і в їх місцях компактного проживання. З початку 2024 року проведено 130 таких обстежень, при 28 - виявлені порушення. Серед основних недоліків: незадовільний санітарно-технічний стан приміщень, недостатність столового посуду, меблів для зберігання особистих речей, відсутні ізолятори для перебування хворих, аптечки першої медичної допомоги неукомплектовані.

Серед проблемних питань літнього періоду залишається використання громадянами несанкціонованих, необлаштованих пляжів. Відпочинок у таких місцях несе ризики травмування, виникнення інфекційних та паразитарних захворювань внаслідок контакту з поверхневою водою, ґрунтом, комахами, гризунами тощо. У 2024 році на території області визначено 5 офіційних місць

відпочинку на водних об’єктах, які розміщуються на території Гайворонської, Новоархангельської та Катеринівської територіальних громад. На цих пляжах лабораторно досліджені зразки води поверхневих водойм на мікробіологічні, органолептичні та фізико-хімічні показники, проведено обстеження дна акваторій, забезпечено прибирання прибережних зон.

Ігор Бойчук зазначив, що Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області продовжує тримати на контролі всі зазначені питання. У разі виявлення порушень вимог чинного законодавства під час комісійних обстежень обов'язково інформуються керівники закладів та органи місцевого самоврядування, надаються рекомендації щодо усунення порушень.

За результатами засідання та на основі пропозицій Держпродспоживслужби області регіональна комісія з питань ТЕБ та НС прийняла рішення щодо вжиття заходів із вирішення проблемних питань задля забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення Кіровоградщини.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux