Один із важливих напрямків діяльності Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області є нагляд за станом об’єктів водопостачання та якістю питної води, яка подається споживачам.
Відповідно до вимог ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» питна вода призначена для споживання людиною, повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.
Власники та балансоутримувачі джерел централізованого водопостачання повинні здійснювати систематичний виробничий контроль безпечності та якості питної води від місця водозабору до місця її споживання, відповідно до вимог санітарних норм.
Відповідно до інформації керівників підприємств питного водопостачання в області в рамках виробничого контролю безпечності та якості питної води за 5 місяців 2024 року досліджено 17104 проб: 8558 – за санітарно-хімічними та 8546 – за мікробіологічними показниками, відхилення не встановлено.
Спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області за звітній період проведено 154 моніторингових обстежень об’єктів питного водопостачання, на 49 (31,8%) встановлено порушення. Так, обстежено 19 об’єктів централізованого та 135 нецентралізованого водопостачання, за результатами яких встановлено порушення на 15 та 34 об’єктах відповідно.
Керівникам підприємств та балансоутримувачам було надано 22 рекомендаційні лиси щодо усунення порушень, поінформовано органи місцевої влади.
На сьогодні залишається актуальною проблемою водопостачання якісною водою населення, оскільки якісні характеристики води, рівень її забруднення впливає на стан захворюваності населення. Тому, будьте впевненими у якості питної води, яку ви споживаєте.