З початку року фахівці Держпродспоживслужби Кіровоградщини встановили 7 випадків невідповідностей харчових продуктів в закладах освіти
опубліковано 11 грудня 2020 року о 14:01

Під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля відбулася онлайн-нарада з питань реформування системи шкільного харчування. До обговорення долучився перший заступник начальника Держпродспоживслужби Кіровоградщини Андрій Багрій.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області активно долучається до вирішення та контролю питань з поліпшення організації харчування дітей та профілактики інфекційних захворювань. На початку 2020 року була проведена 100% паспортизація харчоблоків та їдалень закладів освіти. За результатами паспортизації визначені 574 заклади (67,1%) щодо зміцнення їх матеріально-технічної бази, санітарно-технічного стану приміщень, покращення організації харчування дітей.

У 579 навчальних закладах Кіровоградщини (68%) запроваджено систему безпечності харчових продуктів НАССР, в інших закладах впровадження системи триває.

На виконання доручення Прем’єр-міністра України державні інспектори Держпродспоживслужби Кіровоградщини здійснили перевірки постачальників харчових продуктів та/або послуг з організації харчування для закладів загальної середньої освіти. Наразі обстежено 150 операторів ринку із 172 зареєстрованих (87,2%). За результатами перевірок у 45 постачальників харчових продуктів виявлено порушення у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, винесені приписи щодо їх усунень, рішення щодо вилучення з обігу продукції (фальсифіковане масло) та тимчасово припинено роботу частини об’єктів.

Усього з початку 2020 року під час проведення заходів державного нагляду (контролю) на харчоблоках закладів дошкільної та загальної середньої освіти виявлено:

2 випадки обігу фальсифікованого сиру (Маловисківський та Компаніївський райони) виробництва ТОВ «Богодухівський молокозавод», Харківська область та ТОВ «Городенківський сирзавод», Івано-Франківська область;

3 випадки обігу фальсифікованого масла (Добровеличківський та Онуфріївський райони) виробництва ВАТ «Заріченський молокозавод», Рівненська область та ТОВ «ГРАНД-МОЛПРОДУКТ», Полтавська область;

2 випадки невідповідності мікробіологічних показників м’яса курячого вимогам ДСТУ 3143:2013 «М’ясо птиці. Загальні технічні умови» (Благовіщенський район).

Продукцію було вилучено з обігу в закладах освіти та у постачальників, інформація про виявлені невідповідності направлена до Головних управлінь Держпродспоживслужби відповідних адміністративних територій, де розташовані виробники, для вжиття заходів згідно з чинним законодавством.

До місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування, тендерних комісій доведені вимоги харчового законодавства щодо постачальників продуктів харчування для застосування їх при проведенні процедур закупівель в закладах освіти.

Протягом 2020 року на харчоблоках та їдальнях проводились ремонтні роботи, закуповувалось обладнання, впроваджувались нові страви для вивчення попиту серед дітей та сучасні методи обслуговування (онлайн-замовлення страв, 2-, 3-компонентні меню для вибору страв). Однак проблемним питанням залишається матеріально-технічна база харчоблоків та їдалень в закладах освіти області. Мова йде про недостатню кількість сучасного холодильного та технологічного обладнання, відсутні повні набори виробничих цехів та підсобних приміщень у зв’язку з розміщенням харчоблоків у пристосованих приміщеннях, відсутні умови для дотримання правил особистої гігієни персоналом харчоблоків (відсутні внутрішні туалети та душові для персоналу) та недостатнє фінансування для виконання вікових норм харчування дітей.

Спільна робота з поліпшення організації харчування дітей та посилення контролю за додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил та норм утримання закладів освіти триває.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux