На оздоровчу кампанію у поточному році подали заявки на відкриття більш ніж 9,4 тисяч закладів оздоровлення та відпочинку для дітей (2017 - 9,3 тис.), у тому числі: заклади оздоровлення - 478 (2017 - 497), із них заміських – 403, санаторного типу – 66, дитячих центрів – 9; та 8,9 тис. закладів відпочинку (8,5 тис – з денним перебуванням, 62 - наметових містечок, 267 - таборів праці та відпочинку), що майже на рівні минулого року.
За даними головних управлінь Держпродспоживслужби в областях територій станом на 25.05.2018 року спеціалісти Держпродспоживслужби з початку підготовки до оздоровчої кампанії взяли участь у проведенні 5500 (58%) комісійних обстежень. Порушення санітарних норм та правил встановлено у кожному четвертому закладі 24% (1313), у порівнянні з аналогічним періодом минулого року невідповідність вимогам санітарного законодавства було встановлено у 17% закладів (618).
Під час комісійних обстежень встановлено порушення санітарних норм та правил у 151 (5,5%) випадку. Основними порушеннями стали: невиконання пропозицій Держпродспоживслужби щодо зміцнення матеріально-технічної бази, організації харчування, недотримання санітарно-епідеміологічного та дезінфекційних режимів, невідповідність гігієнічним вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 води питної (Житомирська, Рівненська, Івано-Франківська, Запорізька, Сумська, Кіровоградська області тощо).
За результатами встановлених порушень працівники територіальних органів Держпродспоживслужби надали відповідні пропозиції власникам оздоровчих закладів щодо створення відповідних умов для оздоровлення та відпочинку дітей, частка їх виконання в середньому складає 77% (2017- 40%) у закладах оздоровлення та 76% (2017 - 90%) у закладах відпочинку. Невиконання заходів, несвоєчасна підготовка закладів може обумовити загрозу безпечному перебуванню дітей у оздоровчих закладах.
У ході підготовки до оздоровчої кампанії проведено 3,9 тис. досліджень проб питної води за бактеріологічними та 3,6 тис. за санітарно-хімічними показниками, показники відхилень за бактеріологічними показниками складали 4,1%, за санітарно-хімічними показниками 11,9%. Досліджено 123 проби води відкритих водойм за бактеріологічними показниками (з відхиленнями 2,4%).
Посадові особи Держпродспоживслужби з метою приведення закладів до вимог законодавства надали керівникам закладів оздоровлення 242 приписи та поінформували органи місцевої влади та місцевого самоврядування.
Фахівці Держпродспоживслужби з метою підвищення санітарно-освітніх знань персоналу закладів оздоровлення/відпочинку провели 645 лекцій, 6686 бесід, підготовлено 117 статей до преси, 26 виступів по радіо та 17 по телебаченню. Спільно з управліннями охорони здоров'я, освіти і науки, у справах сім'ї і молоді з метою збереження здоров'я та формування здорового способу життя дітей проведено 101 колегію, 725 нарад, 383 семінари, за результатами яких підготовлено 216 наказів та 195 розпоряджень.