Як обладнати зручне місце для навчання вдома
опубліковано 04 вересня 2023 року о 11:35

Через повномасштабне російське вторгнення уже другий рік поспіль українські школярі змушені підлаштовуватися до нових реалій. Формат навчання обирає військова адміністрація та місцева влада, зважаючи на безпеку у конкретному регіоні та наявність укриття у закладі. Це може бути очне, дистанційна та змішана форма навчання.

Медичні вимоги безпеки (правила і норми) щодо освітнього середовища у всіх типах закладів загальної середньої освіти визначені Санітарним регламентом для закладів загальної середньої освіти, затверджено наказом МОЗ від 25.09.2020 № 2205. Засновник (засновники) та керівник закладу освіти є відповідальними за дотримання вимог цього Санітарного регламенту.

Для дітлахів, які навчаються дистанційно, також важливо обладнати зручне місце для навчання вдома, і в цьому їм повинні допомогти батьки. Кілька важливих порад для мамусь і татусів, як організувати дистанційне навчання вдома для дітей

Подбайте про те, щоб письмовий стіл та парта були гарно освітлені:

  • у світлий період доби це має забезпечити природнє освітлення;
  • в темний – штучне, зокрема можна використовувати настільну лампу на гнучкій ніжці (якщо ваша дитина пише правою рукою, поставте лампу ліворуч, а якщо вона шульга – праворуч).

Якщо світла буде мало — дитина інстинктивно буде нахилятися і намагатися наблизити книгу або зошит до очей, зігнувшись, як знак питання і напружуючи спину. Тому ставимо шкільні меблі близько до вікна, а ввечері обов’язково вмикаємо лампу.

Меблі мають бути такої висоти, яка відповідає зросту учня, адже від цього залежить формування його правильної постави. Найкращий варіант, коли це будуть моделі-трансформери.

Правильна поза школяра для сидіння за письмовим столом – коли учень сидить глибоко на стільці, попереково-крижовою частиною тіла спирається на його спинку й тримає рівно корпус і голову. При цьому голова має бути злегка нахилена вперед, ноги зігнуті в кульшовому та колінному суглобах під прямим кутом, стопи спираються на підлогу, передпліччя вільно лежать на столі.

Як перевірити наскільки меблі підходять або не підходять дитині – розглядаємо декілька правил:

1. Правило золотої середини. Якщо край стільниці досягає середини грудей і рівня сонячного сплетіння — все добре. Висота столу достатня.

2. Правило прямих кутів. Руки дитини в ліктях зігнуті під прямим кутом, лежать на стільниці вільно, плечі не підняті і не обвислі? Чудово, співвідношення розмірів столу і стільця оптимальне. Також прямий кут повинен утворюватися в колінах. Якщо ж вони підпирають кришку парти знизу — ваш школяр виріс, потрібен більший стіл.

3. Правило твердої опори. Стопи вільно спираються на підлогу. Якщо ноги висять в повітрі — вирішуємо проблему за допомогою підставки.

Якщо ваша дитина працює за персональним комп’ютером, поставте монітор навпроти її обличчя, на відстані витягнутої руки. Клавіатура й мишка мають бути на рівні ліктя, зап’ястки повинні бути розташовані прямо – так м’язи не набрякатимуть.

Пам’ятайте, що завдяки достатньому освітленню та правильній позі учня за письмовим столом можна зменшити навантаження на його очі й запобігти зниженню рівня гостроти зору.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux