Держпродспоживслужба Миколаївщини реалізує ініціативу щодо оперативного та достовірного інформування громадян про якість питної води

опубліковано 22 жовтня 2025 року о 14:00

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін відвідав Головне управління Держпродспоживслужби у Миколаївській області з робочим візитом, під час якого поспілкувався із працівниками, а також ознайомився із станом реалізації ініціативи щодо оперативного та достовірного інформування громадян про якість питної води у бюветах та інших місцях (пунктах) розливу.

Головне управління Держпродспоживслужби у Миколаївській області спільно з іншими місцевими органами та установами бере участь у виконанні заходів, що спрямовані на інформування громадян про якість питної води. Кожний бювет або інше місце (пункт) розливу нанесений на інтерактивну мапу, яка доступна на спеціально створеному сайті. Навівши курсор на конкретну локацію (бювет або інше місце розливу), можна отримати доступ до актуальної інформації: адреса, наявність генератора, робочі години, а також експертний висновок, виконаний Миколаївською державною лабораторією Держпродспоживслужби. У такому висновку зазначаються відомості про результати дослідження питної води за мікробіологічними випробуваннями (загальне микробне число, загальні коліформи) та за органоліптичними випробуваннями (каламутність, присмак, запах).

Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука здійснюється комплекс заходів, спрямованих на удосконалення моніторингової роботи за дотриманням законодавства у сферах безпечності харчових продуктів, захисту прав споживачів, виконання санітарного законодавства. Уважно опрацьовуються «кращі практики» з організації роботи територіальних органів, спрямовані на гарантування інституційної спроможності системи Держпродспоживслужби в умовах прояву сучасних біологічних викликів. Окрім того, вживаються заходи для покращення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення, що є запорукою забезпечення відкритості та прозорості сфери державного управління.

Сергій Захарін дав високу оцінку роботі Головного управління Держпродспоживслужби у Миколаївській області, яке сформулювало цікаву та надзвичайно актуальну ініціативу  для громадян, а також долучило до цієї роботи відомчу лабораторну установу.

Начальник Головного управління Сергій Рекун повідомив про ключові результати роботи Головного управління, у тому числі в частині моніторингу якості питної води. Частка суб’єктів господарювання, що здійснюють належний виробничий контроль якості води, протягом поточного року збільшилася з 60% до 72%. Проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота, що спрямована на роз’яснення суб’єктам господарювання вимог санітарного законодавства. Підтримується взаємодія з керівниками та відповідними фахівцями у територіальних громадах.

Керівник Миколаївської регіональної державної лабораторії Ольга Моргун розказала про помітне збільшення кількості замовлень та виконаних досліджень. Це стало закономірним наслідком посилення уваги до мінімізації біологічних ризиків у регіоні. Як наслідок -  протягом останнього року лабораторія суттєво поліпшила загальну результативність роботи. Провідні фахівці регулярно проходять підвищення кваліфікації, у тому числі за кордоном, що дає змогу впроваджувати «кращі практики» організації лабораторно-діагностичної роботи. До виконання досліджень залучаються студенти Миколаївського національного аграрного університету, які проходять у лабораторії передбачені навчальними планами практику та стажування.

Важливим чинником ефективності є злагоджена комунікація Головного управління з обласною військовою адміністрацією, депутатським корпусом, а також колегами з інших відомств.

 “Працівники Держпродспоживслужби Миколаївщини працюють в умовах надзвичайних безпекових загроз. Не дивлячись на виклики, наші фахівці підтримують належний стан епізоотичного, фітосанітарного та санітарно-епідемічного благополуччя, а також виконують цікаві ініціативи. Миколаївщина – це регіон, в якому проблематика доступу до питної  води належної якості проявляється особливо гостро. В останні роки зроблено багато роботи, ухвалюються нестандартні рішення, що спрямовані на забезпечення доступу громадян до питної води, реалізуються відповідні капіталомісткі проекти. Можна стверджувати, що у вирішенні проблем забезпечення якісного водопостачання спостерігається суттєвий прогрес. Головне управління Держпродспоживслужби у Миколаївській області спільно з іншими місцевими органами та установами бере участь у виконанні низки заходів, у тому числі – систематичне інформування громадян про якість питної води. До цієї роботи долучена Миколаївська державна лабораторія Держпродспоживслужби. Можна сміливо стверджувати, що ця ініціатива є одним із прикладів «найкращих практик», яку реалізують наші територіальні органи. Я переконаний, що цей досвід заслуговує на уважне вивчення та відповідне масштабування. За словами громадян, з якими я спілкувався, вони реально відчувають поліпшення якості питної води, і це – найвища оцінка роботи нашої служби», - зазначив Сергій Захарін.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux