Володимир-Волинська міжрайонна державна лабораторія Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів акредитована на понад 200 методів випробувань.
опубліковано 12 жовтня 2021 року о 12:08

Найзатребуванішими на сьогодні є мікробіологічні та фізико-хімічні випробування харчової продукції та питної води, а також дослідження молока на загальну бактеріальну забрудненість, кількість соматичних клітин та наявність інгібіторів. Фахівці лабораторії досліджують кров на лейкоз, бруцельоз та лептоспіроз.

Історія. Заснована лабораторія ще у 1948 році. До зони її обслуговування тоді входило три райони: Володимир-Волинський, Іваничівський та Турійський. Працювали у лабораторії восьмеро фахівців у двох відділах – серологічному та бактеріологічному, які крім лабораторних досліджень, виготовляли ще й біостимулятори для сільськогосподарських тварин.

Цікаво, що спеціалісти саме цієї лабораторії 1994 року першими поставили попередній діагноз під час спалаху сибірки у селі Орані Володимир-Волинського району, внаслідок якого померла людина. Вони виділили збудник з патматеріалу від телиці, яку доглядав чоловік.

Першим директором Володимир-Волинської міжрайонної державної лабораторії був Нечипір Піддубний, який очолював її 12 років. Створений ним виробничий відділ був одним із найкращих у країні. Потому посаду директора лабораторії обійняв Віктор Мацюк. За його керівництва відбулося будівництво нового лабораторного корпусу, впроваджувались нові методи досліджень, зростав і авторитет лабораторії.

Неможливо оминути увагою й енергійну жінку Марію Остапик, яка очолювала міжрайонну лабораторію понад десятиліття. Завдяки її ініціативності було добудовано приміщення, упорядковано прилеглу територію.

Із січня 2006 - по березень 2020 року лабораторією керувала Надія Лозовицька. За її керівництва було добудовано другий поверх установи, проведено ремонт приміщень, оновлено меблі та прилади. Крім цього лабораторія була акредитована згідно з вимогами ДСТУ ISO 17025:2017, а також уповноважена Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів для виконання цілей державного контролю.

Наразі у Володимир-Волинській міжрайонній державній лабораторії функціонує 5 відділів, кожен з яких має свій напрямок роботи, специфіку та вимоги. У штаті лабораторії - 21 працівник. У сфері їх обслуговування - новостворений Володимир - Волинський район, до якого входять Володимир-Волинський, Локачинський та Іваничівський райони, міста Володимир-Волинський та Нововолинськ.

З 1 березня 2020 року лабораторією керує Юлія Даниленко, яка прийшла в установу 10 років тому після завершення Львівського Національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені Гжицького і спочатку працювала лаборантом.

Як працюють відділи. Спеціалісти відділу відбору та реєстрації зразків здійснюють при потребі відбір зразків, прийом зразків з подальшою їх реєстрацією в загальну електронну систему. Після проведення досліджень, видають експертні висновки. Також фахівці відділу вимірюють фактори навколишнього середовища (на замовлення): температуру, освітленість, шум, швидкість руху повітря, відносну вологість та атмосферний тиск.

Серед завдань, які виконують спеціалісти бактеріологічного відділу, чільне місце посідає дослідження патологічного і біологічного матеріалу на наявність інфекційних захворювань, наприклад, якщо відбувається падіж тварин і потрібно виявити причину цього. А ще вони проводять дослідження продукції тваринного та рослинного походження, кормів, води, змивів об'єктів навколишнього середовища, повітря об'єктів виробництва на бактеріологічні показники.

Імунологічний відділ проводить протиепізоотичні заходи згідно з програмою державного контролю. Йдеться про дослідження крові тварин (безплатні для населення) на наявність інфекційних захворювань (лейкоз, бруцельоз, лептоспіроз), захворювання, що є спільними для тварин і людей. Ці заходи дають можливість людям споживати безпечну продукцію тваринного походження. В імунологічному відділі досліджують також фекалії, кров та ґрунт на паразитарні захворювання. Так, ще 15 років тому про дирофіляріоз в Україні ніхто й не чув. Його й досі асоціюють із суто тропічною недугою. Однак останніми роками в Україні спостерігають стійку тенденцію до росту захворюваності на цю недугу. Це небезпечне паразитарне захворювання спільне для людей та тварин - собак та котів. Переносять його комарі. У лабораторії досліджують зіскоби зі шкіри тварин на наявність цих паразитів.

У хіміко-токсикологічному відділі здійснюють посів кормів на мікологічні захворювання і досліджують продукцію тваринного та рослинного походження, корми, воду на фізико-хімічні показники.

Відділ ветеринарно - санітарної експертизи обслуговує ринки Володимира-Волинського та Нововолинська. Спеціалісти проводять ветеринарно-санітарну експертизу продуктів тваринного та рослинного походження, контролюють наявність усіх необхідних документів на продукцію для торгівлі на агропродовольчих ринках. Дослідження ягід та грибів на радіологічні показники на ринках здійснюється на безоплатній основі.

У лабораторії працюють в основному молоді, енергійні спеціалісти, які відповідально ставляться до своєї роботи та професійно виконують покладені на них обов’язки. Колектив - дружний та згуртований. Молодь охоче переймає знання та практичні навички у досвідчених працівників. Зокрема, багато працює з молоддю лаборант бактеріологічного відділу Любов Самсонік, яка 13 жовтня цього року відзначатиме поважний ювілей. Жінка все своє життя віддала ветеринарній справі, а лабораторії - 35 років. Ювілярка - взірець професійної грамотності, компетентності, невичерпне джерело безцінного досвіду.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux