Другий апеляційний адміністративний суд підтвердив законність застосування штрафу за порушення у сфері державних регульованих цін – повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області
опубліковано 12 жовтня 2021 року о 10:06

У травні 2019 року фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області було проведено планову перевірку щодо формування, встановлення та застосування державних (регульованих) цін на дрова, що реалізуються населенню та було встановлено порушення вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.96 р. N 1548 та розпорядження голови обласної державної адміністрації від 28.10.2010 № 715, що призвело до застосування підприємством неправомірних цін на дрова для населення та отримання необґрунтованої виручки у сумі 23 554,89 грн.

Підприємству було винесено припис про усунення виявлених порушень та повернення населенню зайво нарахованих коштів у сумі 23 554,89 грн., який суб’єктом господарювання було оскаржено до суду. Сумський окружний адміністративний суд та Другий апеляційний адміністративний суд розглянувши дану справу підтвердили правомірність висновків Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, наявність фактів порушення суб’єктом господарювання вимог чинного законодавства щодо реалізації дров, що відпускаються населенню для побутових потреб та законність винесеного припису.

Рішенням Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області на підставі пп.1 п.1 ст. 20 Закону України «Про ціни та ціноутворення» накладено штраф у сумі 23 554,89 грн. за порушення виявлені в ході планової перевірки.

Суб’єкт господарювання з даним рішенням також не погодився та оскаржив його до суду.

В ході судового розгляду по справі Головним управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області вдруге доведено правомірність своїх дій та винесеного рішення, за результатом чого Другим апеляційним адміністративним судом визнано правомірним рішення про застосування адміністративно-господарських санкцій за порушення вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

В листопаді 2020 року Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області звернулось до Сумського окружного адміністративного суду про стягнення застосованого штрафу в сумі 23554,89 грн. і рішенням суду по справі було задоволено позовні вимоги Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області та стягнуто на користь держави вищевказаний штраф. Другий апеляційний адміністративний суд постановою по справі підтвердив правомірність висновків суду першої інстанції та застосованого Головним управлінням штрафу.

На даний час Головним управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області вживаються заходи щодо примусового стягнення застосованого штрафу через органи державної виконавчої служби.

За таких обставин, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області в межах трьох судових справ було доведено законність застосованих штрафних санкцій та вимог щодо повернення споживачам зайво нарахованих коштів в сумі 23554,89 грн.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux