Виробників дерев’яного пакувального матеріалу Закарпаття поінформували щодо фітосанітарних вимог при його виробництві та маркуванні
опубліковано 18 лютого 2020 року о 15:17

Фахівці Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області провели інформаційно-роз’яснювальний захід з виробниками дерев’яного пакувального матеріалу. Йшлося про фітосанітарні вимоги країн-імпортерів до дерев’яного пакувального матеріалу з метою запобігання ввезення та розповсюдження карантинних організмів.

Як повідомили представники ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області, Міжнародний стандарт з фітосанітарних заходів №15 “Регулювання дерев’яного пакувального матеріалу в міжнародній торгівлі” (далі – МСФЗ № 15), який розробила Міжнародна конвенція із захисту рослин і рекомендувала для виконання країнам – членам СОТ і тим державам, що бажають вступити до СОТ, описує фітосанітарні заходи, які знижують ризик інтродукції і поширення на території країн карантинних шкідливих організмів, що переносяться в процесі міжнародної торгівлі з дерев’яними пакувальними матеріалами. В свою чергу, в Україні питання виробництва та обігу дерев'яного пакувального матеріалу визначено Фітосанітарними правилами ввезення з-за кордону, перевезення в межах країни, експорту та виробництва дерев'яного пакувального матеріалу, затверджених наказом Міністерства аграрної політики України від 22.12.2005 № 731.

У ході даного заходу розглядались фітосанітарні вимоги щодо ввезення з-за кордону, перевезення в межах країни, експорту та виробництва дерев’яного пакувального матеріалу. Вивезення за межі України та ввезення на її територію пакувального матеріалу як партії товару проводиться за наявності фітосанітарного сертифікату.

 Так, за вимогами МСФЗ №15 та Фітосанітарних правил, виробництво та маркування дерев’яного пакувального матеріалу проводиться тільки з окорованої неураженої шкідливими організмами деревини, яка має пройти термічну обробку при температурі як мінімум до +56° C не менше 30 хвилин. Маркування має бути нанесено шляхом випалювання або фарбою, яка не піддається впливу атмосферних змін (не змивається). Передача маркера іншим суб’єктам господарювання суворо заборонена.

Транспортні засоби, території, місця виробництва та складські приміщення, де виготовляється дерев’яний пакувальний матеріал підлягають очистці та знищенню решток, а при необхідності – знезараженню. Не менше як двічі за вегетаційний період повинно проводитись обстеження, візуально та за допомогою феромонних пасток. У разі виявлення РШО застосовуються заходи щодо їх локалізації та ліквідації. Було наголошено і про багато обертову тару (старі піддони), які після ремонту або реставрації повинні пройти всі процедури згідно з фітосанітарними правилами.

Виробники дерев’яного пакувального матеріалу повинні обов’язково мати сушильні камери з необхідним оснащенням та котли або печі для знищення заражених решток. Усі дані про проведення термообробки повинні відображатися на екрані та паперових носіях. Проведення термообробки (НТ) підтверджується суб’єктом господарювання актом довільної форми та графічним зображенням. Водночас кожен маркувальник повинен вести журнал встановленої форми, де фіксується проведення обстежень місць виробництва та реєстрації виготовлення і маркування дерев’яного пакувального матеріалу. Усі дерев’яні піддони повинні відповідати вимогам фітосанітарних правил та мають бути чітко промаркованими з двох протилежних сторін.

Додержання вимог щодо процесу виробництва та маркування дерев’яного пакувального матеріалу буде перевірятися в рамках здійснення заходів державного нагляду (контролю) відповідно до Закону України “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux