02 жовтня 2024 головним спеціалістом відділу держаного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Тульчинського районного управління Медик Л.В. проведено семінар-навчання з питань дотримання санітарного законодавства при здійсненні планування та складання примірного чотиритижневого сезонного меню відповідно до вимог Постанови КМУ від 24 березня 2021року №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення і відпочинку», Наказу МОЗ України від 25.09.2020 №2205 «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти» та наказу МОЗ України від 03.12.2020 №2532 «Про затвердження гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти»». На семінар-нараді були присутні керівники, медичні працівники та кухарі закладів загальної середньої освіти Тульчинської територіальної громади Тульчинського району.
В ході наради приділена увага наступним питання:
- вимоги до планування та складання примірного чотиритижневого сезонного меню, щоденних меню-розкладів;
- правила приймання харчових продуктів та сировини від постачальників, здійснення контролю за якістю продуктів, які постачаються;
- вимогам приготування та реалізації готових страв, правилам відбору та зберігання добових проб кожної страви раціону;
- ведення обліку дітей, що забезпечуються безоплатним гарячим харчуванням, у тому числі здобувачів з особливими дієтичними потребами;
- ведення документації з організації харчування та здійснення контролю за дотримання норм харчування;
- проведення розрахунку норм споживання основних груп харчових продуктів для організації одноразового харчування в закладах загальної освіти у відповідності до додатку 9 вимог постанови КМУ від 24.03.2021 №305;
- постійне оновлення та підтримку у належному робочому стані обладнання та устаткування харчоблоків, посуду, меблів, систем водопостачання та водовідведення, вентиляції, забезпечення створення умов зберігання харчових продуктів, готових страв;
- забезпечення питного режиму дітей, забезпечення закладу якісною та безпечною питною водою; дотримання вимог особистої гігієни працівниками харчоблоків, забезпечення достатньою кількістю санітарного одягу, дотримання санітарно-протиепідемічного режиму в їдальнях, харчоблоках та в закладах в цілому;
- проходженням обов’язкових періодичних медичних оглядів відповідно до чинного законодавства.
Особлива увага була приділена профілактиці харчових отруєнь в організованих дитячих колективах та забезпеченню дітей якісним харчуванням у відповідності фізіологічних потреб в основних харчових речовинах та енергії, визначеними МОЗ.