Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів повідомляє, про випадок захворювання на ботулізм 77-ти річної жительки Кіровоградської області, яка померла на 4-й день з початку захворювання.
Постраждалу у важкому стані було госпіталізовано до інфекційного відділення Кіровоградської обласної лікарні. Після обстеження та проведених досліджень у медичному закладі поставлений діагноз: «Ботулізм, тип «Б», аліментарний, важкий перебіг, офтальмологічна та бульбарна форми». Надана медична допомога та введення протиботулінічної сироватки не призвела до позитивних результатів, хвора померла.
Продуктом, який став ймовірною причиною отруєння стала виготовлена у домашніх умовах м’ясна консерва з 2-х річним терміном зберігання.
При обстеженні домашнього вогнища спеціалістами Держпродспоживслужби встановлено, що підозрюваний продукт вживала тільки померла, залишків якого для дослідження не залишилось.
З метою профілактики харчових отруєнь та ботулізму серед населення області посилено роз’яснювальну роботу щодо профілактики харчових отруєнь та ботулізму.
Пам’ятка для населення щодо профілактики ботулізму