В Житомирській області забезпечено стабільну епізоотичну ситуацію
опубліковано 22 лютого 2023 року о 15:46

Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області повідомляє, що на території області постійно вживаються заходи спрямовані на підтриманні епізоотичного благополуччя, зокрема, втілюються комплекс заходів, направлені на профілактику, діагностику інфекційних, інвазійних, незаразних хвороб тварин та їх лікування, впровадження ефективних заходів ліквідації спалахів хвороб тварин. 

Ветеринарними спеціалістами Держпродспоживслужби на території Житомирської області протягом 2022 року проведено понад –  1 698,9 тис. щеплень та обробок тварин різних видів проти інфекційних та паразитарних хвороб, лабораторно досліджено – 361,4 тис. зразків біологічних матеріалів, піддано ветеринарно-санітарній обробці – 1,34 тис. об’єктів, надано лікувальної допомоги  5,57 тис.  голів  тварин.

Завдячуючи цьому вдалося не допустити спалахів небезпечних інфекційних хвороб тварин, зокрема таких як: грип птиці, сибірка, туберкульоз, бруцельоз, лептоспіроз тварин та ін.

Оперативно було виявлено, локалізовано та ліквідовано спалах африканської чуми свиней в підсобному господарстві ДУ «Житомирська виправна колонія № 4».

З метою відслідковування епізоотичної ситуації стосовно грипу птиці протягом 2022 року проведено  моніторингові дослідження зразків від птиці птахогосподарств та птиці із особистих селянських господарств  (25% населених пунктів області), всього досліджено  – 4715 зразків – результати негативні.   Додатково проведено 30 досліджень  синантропної птиці. Здійснюється  клінічний огляд  птиці в населення, хворої та підозрілої в захворюванні птиці на грип не виявлено.

З початку 2023 року проведено 490 моніторингових досліджень на грип птиці - отримано негативні результати.

По сказу тварин за минулий рік виявлено 39 хворих  тварин. Захворіло: 13 собак, 10 лисиць,  8 котів, 6 сільськогосподарських тварин, 1 борсук та 1 єнот. За звітний період проведено оздоровлення 34 неблагополучних пункти по сказу. В зоні обслуговування 9 районних державних лікарень ветеринарної медицини захворювання взагалі не реєструвалося.

Станом на 21.02.2023 року на території області зареєстровано  9 спалахів сказу тварин, у відповідь на які було введено карантинні обмеження та тривають оздоровчі заходи.

За 2022 рік проведено 75,2 тис. досліджень на лейкоз ВРХ та виявлено 140 хворих тварин, що на 253 голови  менше до виявлених хворих за 2021 рік.

Досліджено 99,7 тис. голів великої рогатої худоби на туберкульоз, позитивно реагуючих тварин не виявлено.

Із 4470 досліджених голів на лептоспіроз позитивно реагуючих тварин  виявлено 39 голів, реагуючі  тварини пройшли антибіотикотерапію та проведено подальшу вакцинацію проти лептоспірозу сприятливого поголів’я.

Питання проведення оздоровчих заходів, виконання показників Плану протиепізоотичних заходів по профілактиці основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин знаходяться на постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux