В Одесі зареєстровано випадок підозри на ботулізм
опубліковано 04 листопада 2022 року о 10:19

За повідомленням ДУ «Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», що надійшло на адресу Головного управління, зареєстровано новий випадок ботулізму в регіоні. Причиною тяжкого харчового отруєння стали овочеві консерви, що були придбані на «Привозі» у приватної особи. Це вже не перший випадок на Одещині цьогоріч. Наші фахівці вважають, що епідемічна ситуація щодо захворювання на ботулізм ускладнилася саме тому, що з настанням воєнного стану люди все більше почали самотужки готувати і продавати консервовану продукцію на ринках.

Ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудники ботулізму широко поширені в природі та виявляються в кишківнику домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище, спори довгий час зберігаються і накопичуються. Харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишківника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) – саме такі умови утворюються при консервуванні.

Найчастіше отруєння ботулотоксином по’вязані з вживанням м’ясних консервованих продуктів, тушонок, паштетів, консервованих грибів та овочів. Небезпечними є вказані продукти, виготовлені саме в домашніх умовах, тому що не завжди при консервуванні дотримується рецептура виготовлення в частині кислотності, концентрації солі, а особливо температурної обробки – знищення спор збудника відбувається лише при автоклавуванні.

Руйнується ботулотоксин при кип’ятінні, але консервовані овочі, в’ялені, копчені рибопродукти такій обробці перед споживанням не піддаються, тому найчастіше виникає ботулізм від їх вживання.

З метою запобігання захворювання на ботулізм вкотре радимо купувати консервовані продукти харчування в місцях офіційної торгівлі. Також дотримуйтеся умов та термінів зберігання консервованих продуктів, не споживайте продукти, що мають давній термін чи неналежно зберігалися.

Увага! Інкубаційний період ботулізму – від лічених годин до кількох днів. Чим більше в організм людини потрапило ботулотоксину, тим коротший інкубаційний період.

Специфічними клінічними проявами при ботулізмі є розлад зору (двоїння в очах), сухість в роті, затруднення при ковтанні. Не ігноруйте симптоми отруєння. При появі таких симптомів необхідно звернутись по медичну допомогу та повідомити про «підозрілі» продукти для встановлення діагнозу та своєчасного введення протиботуліністичної сироватки.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux