Підписання нової Угоди з безпеки харчових продуктів є головним пріорітетом Держпродспоживслужби України та Агентства з безпеки харчових продуктів Азербайджанської Республіки. Адже нова Угода дозволить не лише зберегти теперішні обсяги торгівлі, а й відкриє нові ринки для представників бізнесу обох країн.
Про це керівництво Держпродспоживслужби України говорило зі своїми азербайджанськими колегами під час онлайн-зустрічі, що відбулася 16 березня.
«Підписання Угоди допоможе нам вивести двосторонню співпрацю на новий рівень, зробити ринки доступнішими для представників бізнесу, що, в свою чергу, значно збільшить надходження до державного бюджету», - зазначила Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.
За даними 2019-го року (підсумки 2020-го ще підбиваються), обсяг експорту лише за ключовими позиціями харчової галузі до Азербайджану перевищує 100 мільйонів доларів США. Найбільше азербайджанці цікавляться українським м’ясом та цукром, молоком і молочними продуктами, яйцями, продуктами з зерна та горіхами. А також – кормами, що використовуються у тваринництві.
Натомість з Азербайджану до України найбільше везуть їстівні плоди та горіхи, овочі та продукти з їх переробки, каву та чай, алкогольні та безалкогольні напої. Імпорт у 2019 році за цими позиціями склав майже 20 мільйонів доларів.
Нові правила експорту та імпорту між Україною та Азербайджаном діятимуть з 13 квітня 2021 року, коли втратить чинність Угода про співробітництво в галузі ветеринарії, підписана ще 12 березня 1993 року.
Як розповіла заступниця Голови Служби Ольга Шевченко, Агентство з безпеки харчових продуктів Азербайджану та Держпродспоживслужба зацікавлені у розширенні співпраці та в обміні досвідом в галузі безпечності харчових продуктів та ветеринарноі медицини. Обидві установи мають спільні напрямки діяльності та відповідають за дотримання міжнародних вимог як щодо забезпечення національного споживача, так й інтересів закордонних ринків.
Пріоритетними у роботі Держпродспоживслужби є захист інтересів держави, бізнесу та кожного споживача.