У територіальних підрозділах Держпродспоживслужби Чернігівщини вирішують, як зберегти безперебійне і безпечне водопостачання населення під час ймовірних повеней
опубліковано 11 лютого 2022 року о 12:00

На Чернігівщині з метою попередження епідемічних ускладнень серед населення та мінімізації їх наслідків під час пропуску льодоходу, повені та паводків у 2022 році фахівці територіальних підрозділів Держпродспоживслужби проводять наради з представниками органів місцевого самоврядування та керівниками комунальних підприємств, котрі займаються водопостачанням та водовідведенням.

Зокрема, під час зустрічі спеціалістів Коропського управлінням з представниками місцевої влади та керівництвом комунального підприємства «Вода» Коропської селищної ради зверталась увага на якість та безпечність питної води, у тому числі стосовно нормативів окремих санітарно-хімічних показників, визначених ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Державні санітарні норми та правила "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», які набрали чинності з 1 січня 2022 року. Наголошувалося, що слід розробити і здійснювати санітарні і протиепідемічні заходи щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення на потерпілих від паводка територіях, зокрема щодо безперебійного водопостачання і водовідведення, забезпечити належне облаштування та утримання першого поясу зон санітарної охорони водозабору на всіх господарсько-питних водогонах, для захисту від забруднення ґрунтових вод провести упорядкування сміттєзвалищ на територіях, що, ймовірно, можуть бути підтоплені.

Попередньо визначені населені пункти, які можуть бути підтоплені або відрізані внаслідок повені та дощових паводків у весняний період 2022 року (при найвищому рівні підняття поверхневих вод можливе підтоплення незначної території в смт Короп (вул. Лугова, вул. Заливна, кількість населення, що підлягає евакуації - 56 чоловік, та порушення транспортного сполучення з селами Дрібці (проживає 5 осіб) і Лиса Гора (постійних жителів немає).

Надано рекомендації щодо заходів з профілактики інфекційних хвороб, які необхідно здійснювати на потерпілих внаслідок повені територіях та рекомендації населенню.

Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення на територіях, де можливе виникнення небезпечних явищ , викликаних повенями та паводками, зокрема щодо безперебійного водопостачання та водовідведення і недопущення виникнення епідемічних ускладнень серед населення, в тому числі питання профілактики гострих кишкових інфекційних хвороб та харчових отруєнь, йшлося на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Семенівській міській раді. Фахівці територіального підрозділу Держпродспоживслужби зосередили увагу на питаннях санітарного стану централізованих та децентралізованих об’єктів водопостачання і забезпечення виробничого лабораторного контролю якості питної води суб’єктами господарювання.

Проведення спільної наради за участю представників органів місцевого самоврядування та суб’єктів господарювання - підприємств питного водопостачання ініціювали спеціалісти Варвинського управління Держпродспоживслужби. Зокрема, йшлося про здійснення виробничого контролю якості питної води суб’єктами господарювання, що надають послуги з централізованого водопостачання відповідно до технічного регламенту та

надання результатів виробничого контролю до територіального підрозділу Держпродспоживслужби.

А на засіданні комісії з питань ТЕБ і НС Мринської об’єднаної територіальної громади, яке пройшло за участю представників Носівського управління Держпродспоживслужби, ухвалено рішення про розробку та погодження технічного регламенту виробництва питної води.

Фахівці Прилуцького управління під час наради щодо підготовки до пропуску льодоходу, повені і паводків навесні цього року запропонували план заходів по забезпеченню санітарного та епідемічного благополуччя населення протягом можливого паводкового періоду.

Особлива увага зверталась на об’єкти підвищеного епідемічного ризику (водогони централізованого господарсько-питного і джерел децентралізованого водопостачання населення, дитячі заклади, місця відпочинку та оздоровлення, об’єкти харчової промисловості, ресторанного господарства, торгівлі тощо).

Крім цього, були надані рекомендації щодо заходів, які необхідно здійснювати на потерпілих внаслідок повені територіях.

А засіданні комісії ТЕБ та НС при Куликівській селищній раді за участю фахівців територіального управління Держпродспоживслужби затверджено План дій організацій і підприємств, виконкому селищної ради щодо підготовки до безпечного пропуску весняного льодоходу, повені та дощових паводків у весняний період 2022 року на території Куликівського територіальної громади.

На керівників підприємств централізованого питного водопостачання покладено обов’язки підтримувати у належному стані водогони та контролювати якість питної води.

Про стан централізованого і нецентралізованого питного водопостачання населення на території Добрянської громади та готовність закладів підвищеного епідемічного ризику до роботи в період можливого підтоплення населених пунктів навесні цього року йшлося також на засіданні комісії з питань ТЕБ і НС Чернігівського району.

Враховуючи ймовірність підтоплення або часткового відрізання внаслідок весняної повені населених пунктів, для недопущення спалахів інфекційних хвороб серед населення, які передаються водним шляхом, насамперед гострих кишкових інфекцій (ротавірусний гастроентероколіт, дизентерія, черевний тиф, паратифи, холера, вірусний гепатит А) та зараження людей паразитарними захворюваннями (лямбліозом, аскаридозом, трихурозом тощо), запобігання виникненню та поширенню зооантропонозних інфекцій серед людей (лептоспіроз, туляремія, ієрсиніоз), що передаються від мишоподібних гризунів, спеціалістами Ріпкинського управління Держпродспоживслужби надані відповідні рекомендації. Зокрема, на підтоплених та відрізаних територіях населених пунктів провести чищення і дезінфекцію джерел нецентралізованого питного водопостачання, що були підтоплені, після повернення рівня ґрунтових вод до доповеневого рівня, забезпечити лабораторний контроль за показниками безпечності та якості питної води із джерел нецентралізованого питного водопостачання згідно з вимогами Державних санітарних норм і правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10), а також провести дератизаційні заходи на цих територіях.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux