Цифрові рішення Держпродспоживслужби презентовані на Форумі з продовольчої безпеки
опубліковано 02 червня 2023 року о 12:54

Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрової трансформації і цифровізації Сергій Захарін взяв участь у Міжнародному форумі «Продовольча безпека України в умовах післявоєнного відновлення: глобальні та національні виміри», який проведено на майданчиках Миколаївського національного аграрного університету.

Форум організовано за сприяння Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO), органів державної влади та місцевого самоврядування, Національної академії аграрних наук України, Південного міжрегіонального наукового центру НААН, закладів вищої освіти Німеччини, Польщі, Молдови та інших країн.

Учасники Форуму ознайомилися з роботою Інноваційного полігону з трансферу сучасних технологій в АПК, виставкою сучасної сільськогосподарської техніки вітчизняного та зарубіжного виробництва, а також здобутками Інститутів та кафедр Миколаївського національного аграрного університету. Під час виїзного засідання було презентовано нові сорти зернових і гібридів технічних культур вітчизняних та зарубіжних селекційних центрів.

Сергій Захарін розповів про ключові результати роботи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та її територіальних органів. Зокрема, у 2022 році проведено реєстрацію 14120 потужностей (що вдвічі більші, аніж за попередній рік), не допущено до реалізації майже 48 тисяч тонн небезпечних м’яса та субпродуктів, успішно проводиться робота щодо відкриття нових ринків для української сільськогосподарської продукції.

Пан Захарін акцентував увагу учасників Форуму на перспективах подальшого цифрового розвитку Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Ключовий пріоритет – розвиток нових та удосконалення наявних сервісів електронної демократії, що є запорукою широкого доступу громадян та сумлінного бізнесу до якісних адміністративних послуг. Вже нині понад три чверті звернень громадян надходять до Держпродспоживслужби в електронній формі.

Наступний пріоритет – розвиток електронних реєстрів, які адмініструються та використовуються Держпродспоживслужбою та її територіальними органами. Ця робота здійснюється із залученням потенціалу профільних громадських організацій, зацікавлених органів державної влади, міжнародних партнерів. Зокрема, нині активно виконуються необхідні роботи для впровадження електронних фітосанітарних сертифікатів (ePhyto), які зможуть використовуватися у багатьох країнах світу без виконання жодних додаткових формальностей.

Також Сергій Захарін презентував учасникам Форуму нові можливості уніфікованої автоматизованої електронно-облікової системи, яка дозволяє управляти базами даних сільськогосподарської техніки.

Ректор Миколаївського національного аграрного університету доктор технічних наук, професор В’ячеслав Шебанін розповів про новітні наукові розробки, які можуть бути використані в практиці цифровізації сфери безпечності харчових продуктів.

«Ключова мета цифровізації органів Держпродспоживслужби – це підвищення якості державних та адміністративних послуг, які надаються громадянам та сумлінному бізнесу. Послуги надаються за уніфікованими протоколами, у мінімально необхідні строки. В першу чергу – за рахунок усунення «бюрократичного фактора». Ця робота є складовою виконання великого завдання щодо розбудови системи електронної демократії в нашій країні. Учасники Форуму сформулювали багато цікавих ідей і рекомендацій, які можуть бути використані в практиці державного управління, в практиці цифровізації сфер ветеринарної медицини, фітосанітарної справи, безпечності харчових продуктів, агропромислових технологій. На мій погляд, дуже важливо, що до вирішення актуальних завдань цифрової трансформації в Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів залучаються небайдужі науковці та експерти», – зазначив Сергій Захарін.

Продовжуємо будувати цифрову державу: без бюрократії, черг та корупції.

На фотографії зображено учасники Форуму з продовольчої безпеки На фотографії зображено учасники Форуму з продовольчої безпеки
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux