Тернопільщина: результати здійснення ветеринарно-санітарного контролю на агропродовольчих ринкахобласті за 7 місяців 2023 року
опубліковано 31 серпня 2023 року о 16:54

На виконання Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» у нашій області, на офіційних ринках, працює 27 державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи. Фахівці лабораторій щоденно здійснюють ветеринарно-санітарний контроль за безпечністю для людей харчової продукції, яка реалізується на території ринку.

При надходженні на ринок перевіряють наявність відповідних супровідних документів, досліджують кожну партію харчової продукції, згідно затверджених методик та каліброваними засобами вимірювальної техніки.

Впродовж 7 місяців 2023 р. державними лабораторіями ВСЕ на ринках проведено 183 667 оглядів та експертиз підконтрольної харчової продукції, що на 4 237 експертиз більше у порівнянні з минулим роком.

За результатами випробувань, проведеними лабораторіями ВСЕ на ринках за 7 місяців 2023 р. не допущено в реалізацію 7 т 856 кг підконтрольної харчової продукції, з них:

  • м’яса ВРХ – 30 кг (телятина по причині відсутності у продавця передзабійної ветеринарної довідки яка засвідчує благополуччя щодо інфекційних захворювань).
  • свинини - 4 т 632 кг по причині відсутності супровідних ветеринарних документів (52 м’ясотуші), одна туша (100 кг) забракована через виявлення при експертизі статевого запаху кнура. Спеціалістами лабораторій на ринках області: виявлено 26 випадки паразитарного захворювання свиней ехінококозом, вибракувано та утилізовано 65 кг ураженої печінки та легень
  • молока та молокопродуктів - 769 кг молочної продукції по причинах виявлення фальсифікації молока водою, занижений вміст молочного жиру, перевищення допустимих рівнів кислотності продукції, невідповідність встановленим критеріям чистоти молока, фальсифікації сметани, сиру содою, крохмалем та рослинними жирами, виявлення соматичних клітин (запалення вимені).
  • риби та рибопродуктів – 81 кг риби та рибної продукції по причині порушення температурних режимів зберігання та реалізації (відсутність холодильного обладнання), виявлення не свіжої риби, порушення вимог маркування, відсутності у продавця супровідних документів, що засвідчують походження продукції.
  • овочів і фруктів – 1 т 225 кг рослинної продукції, з них по причинні перевищення вмісту нітратів - 650 кг, в наступній продукції – столовий буряк, морква (Закарпаття), огірок тепличний (Київщина, Закарпаття), редиска рання (Тернопіль,Закарпаття), полуниця (Закарпаття). Решта продукції не допущено по причинні виявлення ознак гнилі, підмороження, зів’ялості, втрати товарного вигляду, невідповідності органолептичних показників.

Станом на сьогодні рослинна продукція на ринки надходить в основному з:

  • кавуни, диня (Одеси, Румунії, Єгипту, Болгарії, Азербайджану, Туреччини);
  • виноград (Одеси, Греції, Туреччини, Єгипту);
  • яблука (Закарпаття, Тернопільщини, Чернівецької області);
  • перець (Закарпаття, Туреччини);
  • помідори (Заліщиків, Борщова, Закарпаття);
  • тепличні помідори (Київської області - Кам’янки; Черкаської області - Умані);
  • зелень (Тернопільщини).

Готові харчові продукти промислового виробництва, 1т 19 кг - в основному по причинах відсутності маркування та супровідних документів, продажу заборонених до реалізації на ринку консервів та ковбасних виробів домашнього виробництва, недотримання температурних режимів при зберіганні та реалізації.

На виявлену непридатну до реалізації харчову продукцію за 7 місяців 2023 р., з залученням адміністрації ринку, складено 299 актів недопущення в реалізацію небезпечної та непридатної до споживання харчової продукції.

Державна лабораторія ветсанекспертизи на ринку здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується.

З метою проведення випробувань продукції тваринного та рослинного походження, води, патологічного матеріалу, крові, кормів, при наявності відповідних супровідних документів, замовники можуть звертатися у ТРДЛ Держпродспоживслужби та підпорядковані структурні підрозділи в області за адресами:

  • ТРДЛ Держпродспоживслужби: вул. Кн. Острозького, 68, м. Тернопіль;
  • Бережанський відділ ТРДЛ Держпродспоживслужби: вул. Героїв Майдану,1, м. Бережани, Тернопільська область;
  • Бучацький відділ ТРДЛ Держпродспоживслужби: вул. Ст. Бандери, 4, м.Бучач, Тернопільська область;
  • Збаразький відділ ТРДЛ Держпродспоживслужби: вул. Д.Галицького, 64, м.Збараж, Тернопільська область;
  • Кременецький відділ ТРДЛ Держпродспоживслужби: вул. Шевченка, 5, с.Підлісці, Кременецький район, Тернопільська область;
  • Чортківський відділ ТРДЛ Держпродспоживслужби: вул. В. Великого, 10, м. Чортків, Тернопільська область.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux