Тернопільщина: результати обстежень об’єктів водопостачання в Чортківському районі у 2023 році
опубліковано 17 січня 2024 року о 11:28

Війна вплинула на всі без виключення сфери нашого життя. В умовах війни робота водоканалів стає критично важливою для забезпечення населення водою та збереження гігієнічних стандартів, тому повинна бути і безпечною в епідемічному відношенні. Споживання недоброякісної питної води може призвести до виникнення у людини інфекційних захворювань, таких як гепатит А, черевний тиф, дизентерія, холера, лептоспіроз, можливе отруєння та виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії та інші.

З метою забезпечення населення району безпечною і в достатній кількості питною водою спеціалісти Чортківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області взято участь у комісійних спільно з представниками органів місцевого самоврядування обстеженнях об’єктів водопостачання, проводились моніторингові лабораторні дослідження якості питної води.

Згідно «Плану моніторингових лабораторних досліджень на 2023 рік» відібрано 83 проби питної води, з них з джерел централізованого водопостачання – 37, не відповідали за санітарно - хімічними показниками 17 проб або 46, % за мікробіологічними показниками 4 проби або 10,8 %, з джерел децентралізованого водопостачання 46, не відповідали за санітарно - хімічними показниками 23 проби або 50 %,за мікробіологічними показниками 2 – проби або 4,4 %. Невідповідність проб питної води по санітарно-хімічних показниках в основному за рахунок перевищення вмісту нітратів і твердості. З приводу невідповідності води питної вимогам ДсанПіну 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" суб’єктам господарювання, органам місцевої влади були направлені пропозиції щодо усунення порушень та проведення відповідних заходів, контрлювалось їх виконання.

Серед основних порушень, виявлених під час обстеження об’єктів водопостачання - це наявність безгосподарних водогонів в сільських населених пунктах, не розроблено проекти про організацію зон санітарної охорони джерел водопостачання, відсутня технічна документація, огорожі зон санітарної охорони першого поясупаспорта радіаційної якості питної води. Приміщення насосних потребують ремонту, водонапірні башти не фарбовані, мережі зношені.

В той же час не виділяються кошти на утримання водогонів, їх дезінфекцію, плановий ремонт, облаштування зон санітарної охорони першого поясу, відсутні на кожному водогоні відповідальні особи за здійснення водопостачання, відомчого лабораторного контролю.

Інформації про стан об’єктів водопостачання, якість питної води та виявлені порушення в організації забезпечення населення питною водою направлені до органів місцевого самоврядування. Керівникам об’єктів та балансоутримувачам надані пропозиції щодо усунення причин і умов, що сприяють порушенню санітарного законодавства. Виявлені порушення і можливі шляхи їх усунення були предметом розгляду на комісіях ТЕБ та НС при Чортківській РВА і Чортківській міській раді, заплановані для заслуховування на комісіях при територіальних громадах.

Для усунення виявлених порушень Чортківським районним управління запропоновано на засіданнях комісій розглянути питання:

  1. Проведення інвентаризації технічного стану водогонів, взяття на баланс безгосподарних споруд та об’єктів водопостачання, сільських водогонів, громадських криниць.
  2. Визначити відповідальних осіб з технічного обслуговування, експлуатації джерел і систем водопостачання. Відповідальним особам пройти медичний огляд.
  3. Передбачити кошти на проведення дезінфекції, планових ремонтів, в т.ч. громадських колодязів, забезпечити належне облаштування та утримання першого поясу зони санітарної охорони водозабору на всіх водогонах, незалежно від їх підпорядкування або типу джерела водопостачання.
  4. Забезпечити проведення дезінфекції питної води, розробити і погодити графіки промивки водогонів і дезінфекції в Чортківському районному управлінні Держпродспоживслужби.
  5. Забезпечити виробничий лабораторний контроль за якістю питної води, про отримані результати досліджень повідомляти Чортківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області.
  6. Провести ремонт та благоустрій громадських колодязів, забезпечити щорічне їх очищення та дезінфекцію.
  7. Провести паспортизацію громадських колодязів.

Питання водопостачання залишається актуальним і потребує негайного вирішення, над чим і продовжуємо працювати.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux