Тернопільщина: проведення осінніх обстежень та ґрунтових розкопок сільськогосподарських угідь в господарствах області
опубліковано 16 жовтня 2024 року о 15:54

Спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області провели обстеження та ґрунтові розкопки посівів сільськогосподарських культур, неорних земель, садів, лісосмуг та інших сільськогосподарських угідь у базових та інших господарствах Тернопільської області на виявлення зимуючих стадій багатоїдних і спеціалізованих шкідників в осінній період. 

Ґрунтові розкопки проводяться щорічно за загальноприйнятими методиками з метою визначення видового складу, щільності та інших показників популяцій шкідників, що зимують в ґрунті,.

Личинки деяких шкідливих фітофагів (коваликів, чорнишів, хлібних жуків, хрущів та інших) розвиваються в ґрунті 2 і більше років. Якісне проведення осінніх обстежень дає змогу спрогнозувати фітосанітарний стан агроценозів у наступному році та ефективно планувати заходи захисту сільськогосподарських культур.

У зв’язку із теплою погодою, яка спостерігалась у вересні поточного року під час проведення розкопок, більшу частину шкідників було виявлено у верхньому шарі ґрунту. Серед видового складу переважали личинки озимої совки, травневого та червневого хрущів, дротяників, хлібних жуків та інші.

Проведеними розкопками полів сівозміни виявлено, що дротяники і несправжні дротяники заселяють 86% обстежених площ, личинки травневих та червневих хрущів виявлено на 83% обстежених площ. Личинки озимої совки та хлібних жуків відмічено на 41% та 42% обстежених площ відповідно.

Отже, за відповідних погодних умов (недостатня глибина промерзання ґрунту взимку, сприятливий для шкідника гідротермічний коефіцієнт весняно-літнього періоду) та недотримання агротехніки на окремих площах можливий масовий розвиток і висока шкодочинність цих шкідників. Потреба в хімічному захисті ймовірно виникатиме в крайових смугах чи інших осередках за надпорогової чисельності фітофага.

Якісне проведення осінніх обстежень має важливе значення для подальшого регулювання чисельності шкідливих організмів задля мінімізації їх негативного впливу на майбутній врожай. На підставі даних обстежень розробляються прогнози появи та заходи по боротьбі зі шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур на наступний рік, що дасть можливість поінформувати та попередити сільгоспвиробників щодо вчасних, економічно та екологічно обґрунтованих заходів захисту рослин.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux