Тернопільщина: координація ветеринарного обслуговування та боротьби зі сказом
опубліковано 19 серпня 2024 року о 17:04

В Чортківському районному управлінні відбулась нарада з приватними лікарями ветеринарної медицини району на тему: «Ветеринарне обслуговування сільськогосподарських та домашніх тварин»

У заході, який відбувся 12.08.2024 року, взяли участь начальник районного управління, спеціалісти відділу  безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, начальник районної державної лікарні ветеринарної медицини, приватні лікарі ветеринарної медицини (ліцензіати).

Начальник управління коротко окреслила епізоотичну ситуацію щодо сказу тварин. Зокрема зазначено, що спостерігається зростання кількості випадків сказу як серед представників дикої фауни (лисиці, шакали, борсуки тощо), так і серед домашніх та свійських тварин (собаки, коти, ВРХ та ДРХ).

Через значне погіршення ситуації зі сказу тварин восени минулого року відновлено пероральну імунізацію, яка проводиться шляхом наземного розподілу принад з вакциною.  

Начальник районної  державної лікарні ветеринарної медицини зазначив, що районна і дільничні державні лікарні ветеринарної медицини забезпечені вакциною проти сказу тварин у достатній кількості. На території району фахівці лікарень постійно проводять щорічні профілактичні щеплення собак та котів. Також позитивним є наявність на території району  приватних ветеринарних закладів, адже це сприяє охопленню профілактичними заходами більшої кількості тварин, надання поруч з державними ветеринарними лікарнями амбулаторного, стаціонарного лікування та консультування населення з питань утримання, догляду за домашніми улюбленцями.

Спеціалісти районного управління наголосили на важливості взаємодії ліцензіатів з державними лікарнями ветеринарної медицини та районними управлінням Держпродспоживслужби  в частині надання оперативної та повної інформації щодо кожного випадку підозри на сказ тварин (вид тварини, її місцезнаходження, дані про власника, контактних осіб), оскільки від цього  залежить визначення неблагополучного пункту, загрозливої зони та проведення заходів щодо ліквідації сказу (проведення курсу антирабічної вакцинації для контактних осіб, здійснення дезінфекції території, де перебувала хвора тварина, та профілактичних щеплень всіх сприйнятливих тварин).

Окрім цього, для забезпечення епізоотичного благополуччя регіону важливим залишається дотримання ліцензійних вимог та інструкцій приватними ветеринарними клініками. Так, відповідно до ліцензійних умов провадження господарської діяльності з ветеринарної практики приватні клініки повинні:

  • повідомляти  територіальні державні установи ветеринарної медицини у разі підозри на гостроінфекційне захворювання тварини;
  • у разі проведення лікувально-профілактичних та ветеринарно-санітарних заходів подавати звітність та оперативну інформацію відповідній територіальній установі ветеринарної медицини;
  • з метою своєчасної діагностики хвороб тварин організовувати з дотриманням вимог безпеки доставку патологічного матеріалу в лабораторію ветеринарної медицини.
  • дотримуватись вимоги постанови КМУ №896  від 04.11.2015 р. «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з ветеринарної практики»;
  • дотримуватись порядку проведення профілактичних заходів та подання звітності до державних установ ветеринарної медицини області приватними лікарями ветеринарної медицини;
  • дотримуватись порядку видачі ветеринарно-санітарних паспортів на тварин, вимоги постанови КМУ від 03.11.2023 р. № 1171 «Про реалізацію експериментального проекту з проведення ідентифікації та/або реєстрації домашніх тварин».

Також обговорено актуальні питання щодо щеплення домашніх тварин, утилізації трупів домашніх тварин, ведення записів прийому (амбулаторні журнали) приватними лікарями тощо.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux