Тернопільщина: фахівці Держпродспоживслужби проводять інформаційно-роз'яснювальну роботу серед рибних господарств
опубліковано 29 квітня 2024 року о 15:10

Фахівці відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Тернопільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області проводять інформаційно-роз'яснювальну роботу серед рибних господарств щодо важливості вчасного проведення профілактичних заходів шляхом паразитологічного та гідрохімічного моніторингу задля недопущення поширення інфекційних захворювань риб, а також підвищення ефективності їх діяльності та якості продукції.

Спеціалістами було наголошено, що в основу подолання хвороб риб покладена профілактика, так як попередити виникнення хвороб риб значно легше, ніж вести лікування. При цьому профілактика у ставковому рибництві повинна мати активний характер, тобто проводити її не тільки в разі виникнення епізоотії, а й повсякчас. Така профілактика контролює умови утримання та годівлі риб у ставах, кормову базу у водоймах, стан риби у відношенні заразних, незаразних хвороб і т.д. Таким чином профілактика охоплює всіх рибоводів та лікарсько-санітарні заходи.

Виникненню захворювань серед риб та зменшенню рибопродуктивності сприяє цілий комплекс факторів, які часто призводять до забруднення джерел водопостачання, погіршення гідро-хімічного режиму, стану кормової бази. Внаслідок порушення біотехнології вирощування риб: ущільнення посадки, годівлі недоброякісними кормами, недотримання ветеринарно-санітарних правил експлуатації водних об’єктів, порядку і строків проведення профілактичних заходів, серед риб виникають спалахи захворювань різної етіології. Найнебезпечнішими серед них є інфекційні та інвазійні хвороби, які призводять до значних втрат рибопродуктивності, погіршення санітарної якості рибної продукції та масової загибелі риби.

Профілактика хвороб риб повинна стати обов’язковою і здійснюватися не лише при безпосередній загрозі епізоотій. Вирішення цієї проблеми полягає у проведенні систематичних лабораторно-діагностичних досліджень риби та води на всіх етапах вирощування риби, тому основним завдання державної ветеринарної служби є забезпечення ветеринарно-санітарного благополуччя аквакультури та контроль якості і екологічної безпеки рибної продукції.

Створення сприятливих умов для розвитку рибного господарства України неможливе без забезпечення ветеринарного благополуччя щодо захворювань риб.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux