Сумщина: щодо розслідування спалаху гострої кишкової інфекції в місті Шостка
опубліковано 01 липня 2024 року о 15:26

До Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області від ДУ «Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» надійшло повідомлення про групове захворювання у кількості 9 осіб в т.ч. дітей на гостру кишкову інфекцію, мешканців міста Шостка. За даними епідеміологічного анамнезу було встановлено, що захворілі вживали суші в закладі громадського харчування «Osama». В ході проведення розслідування спалаху гострої кишкової інфекції на потужностях виробника були встановлені численні порушення, а саме: недотримання правил особистої гігієни працівниками підприємства, недостатня кількість раковин для миття посуду, інвентарю, продуктів, рук, відсутній спецодяг та антисептик для обробки рук персоналу. У виробничих приміщеннях закладу були виявлені таргани. 

Також, інспекторами відділу безпечності харчових продуктів Шосткинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області було встановлено, що риба (філе лосося охолодженого) зберігалася на потужності з порушенням температурних режимів. До прикладу, риби сімейства лососевих, найбільш небезпечні з погляду можливості виникнення надлишкового гістаміну, що утворюється під впливом мікрофлори, яка розвивається за порушення умов зберігання. За результатами проведення лабораторних досліджень на мікробіологічні показники у зразках риби (лосося) та готових страв, які були відібрані в ході проведення розслідування спалаху кишкової інфекції, було виявлено кишкову палочку (E.coli), золотистий стафілокок (St.aureus), БГКП (коліформи), L.monocytogenes - збудників небезпечних хвороб, що можуть призвести до летальних випадків внаслідок споживання непридатних харчових продуктів.

На підставі невідповідностей, виявлених в ході заходів державного нагляду (контролю), у зв’язку з існуванням загрози для життя та здоров’я людини, Головним державним ветеринарним інспектором в Сумській області, було прийняте рішення про тимчасове припинення обігу риби лосося охолодженого та призупинення роботи даної потужності. За результатами проведення заходів, на підприємця, що виготовляє суші було накладено штраф за порушення вимог санітарного законодавства. Інспекторами у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів було складено припис із зазначеним терміном усунення порушень. На даний час вживаються заходи щодо притягнення оператора ринку до відповідальності передбаченої ст. 65 ЗУ 2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux