Сьогодні 60-та річниця WORLD CONSUMER RIGHTS DAY
опубліковано 15 березня 2022 року о 08:00

У цей час, коли лютий ворог, агресор прийшов на нашу рідну Україну та вбиває наших дітей, братів та сестер важко думати про якісь святкові дати, ювілеї.

Але заради перемоги, віри у мирне та безхмарне небо ми маємо жити та мріяти про завтрашній день. У цей день наші діти підуть до школи та садочка, а ми після мирного робочого дня згадаємо, що ми завжди є споживачі.

Слово споживач стало критерієм оцінки розвитку суспільства рівно 60 років тому. Саме 15 березня 1962 року Президент Сполучених Штатів Америки Дж. Кеннеді виступив з промовою, де проголосив споживача основною рушійною силою економіки, одночасно зазначивши, що споживач є самим незахищеним, єдиним непрофесійним учасником ринку.

Тому обов’язком демократичної, цивілізованої держави є захист прав споживачів.

Слід зазначити, що Україна перша на пострадянському просторі на рівні Закону визначила право споживача на безпечні та якісні товари, роботи та послуги. Виконання такого завдання забезпечується комплексом заходів. Це – освіта споживачів, громадський рух, судовий захист, визначення повноважень державного органу, який уповноважений здійснювати контроль за додержанням законодавства про захист прав споживачів.

Наразі цю важливу та почесну функцію виконує Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів. Результат цієї діяльності – мільйони повернутих коштів громадян за неякісні товар, роботи або послуги, недопущення на вітчизняний ринок небезпечної продукції.

Задля виконання цього завдання Держпроспоживлужба здійснює фаховий контроль не тільки у сфері захисту прав споживачів, а й у сферах ринкового нагляду за непродовольчою продукцією, реклами, метрологічного нагляду, антитютюнового законодавства.

Крім того, здійснюється постійний контроль за регульованими цінами, що є вкрай важливим у цей трагічний час.

Запевняємо вас, що незважаючи на всі перепони та обставини Держпродспоживлужба з честю буде продовжувати свою роботу щодо задоволення ваших потреб.

Більш того, у цьому році здійснено або заплановано введення в дію низки нових норм законодавства, що суттєво підвищить рівень захисту прав споживачів. У першу чергу ми маємо сконцентрувати зусилля на прийнятті нової редакції Закону України «Про захист прав споживачів», який розроблено на базі сучасних директив Європейського Союзу. Крім того вдосконалюється законодавство про рекламу та про метрологічний нагляд. Дуже великий обсяг роботи чекає нас у контексті адаптації вітчизняного анти тютюнового законодавства до нових реалій ринку тютюнових виробів.

Так що наша робота не переривається. Вона необхідна і у ситуації військового стану, вона необхідна буде після Перемоги. Бережи нас Господь!

Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux