Щоб Великодні свята були «смачними» і безпечними, скористайтеся порадами від фахівців Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області
опубліковано 30 квітня 2021 року о 14:55

Великдень – одне з найвизначніших релігійних свят, що  знаменує собою перемогу над смертю і надію на вічне життя. До цього великого дня кожна господиня готується по-особливому, дбайливо збираючи Великодній кошик з пасками, крашанками та іншими стравами, які за традицією освячуються у церквах.

Проте, готуючись до свята, не слід забувати про небезпеку, яку можуть приховувати  елементарні продукти харчування або готові страви, приготовані з порушенням технології, з неякісної сировини або з порушенням режиму зберігання.

Щоб не зіпсувати святковий настрій, запобігти харчовим отруєнням і таким чином не зашкодити здоров’ю, варто знати і використовувати кілька простих рекомендацій від фахівців Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Отже, слід пам’ятати, що більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових заходів і святкувань.

З-поміж причин таких спалахів - залучення до приготування страв випадкових осіб, не обізнаних з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.

Також, кишкові інфекції передаються через неякісно помиті овочі, зелень, фрукти, ягоди, придбані на стихійних ринках чи у приватних осіб.

До прикладу, при сальмонельозі основними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м’ясо птиці, приготоване з порушенням гігієнічних вимог.

Ця хвороба вражає травну систему людини, а зараження відбувається при проникненні збудника через ротову порожнину.

Джерело кишкових інфекцій - хвора людина або бактеріоносій, а головними розповсюджувачами є особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто працює в сфері обслуговування населення, як-то продавці продуктових магазинів, працівники системи громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів.

Залишаючись на робочому місці, такі особи, будучи хворими, здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їх руки: посуд, харчові продукти, предмети навколишнього середовища. 

Не варто забувати і про таку небезпечну недугу, як ботулізм. Зараження може відбутись через в’ялену річкову рибу домашнього приготування, домашні консерви, копчену м’ясну і рибну продукцію, запечену на вогнищі картоплю, ковбаси і копченості у вакуумній упаковці. До отруєння також може призвести вживання дикорослих ранніх грибів, назбираних у лісі. Тому краще придбати їх у торговельній мережі.

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області нагадують, щоб уникнути кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно виконувати такі заходи профілактики:

  • не вживати продукти і напої сумнівної якості чи протерміновані продукти;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • не купувати продукти, що швидко псуються і реалізуються без відповідних умов охолодження (ковбаси, кулінарні і кремові вироби, йогурти тощо);
  • не готувати страви «про запас»: їх бажано вживати відразу, зберігання виготовленої страви без охолодження не повинно перевищувати 2-ох годин;
  • перед вживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити протічною питною водою, а при вживанні дітьми - обдати окропом;
  • не використовувати для пиття, приготування їжі і миття посуду воду з відкритих джерел,  як-то річок, озер, підземних джерел, поверхневих вод;
  • для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну фасовану;
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом, обов’язково слід робити це після відвідування туалетів;
  • під час відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити їх з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни, дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали  продукти сумнівної якості.

У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Слід пам’ятати: самолікування становить загрозу здоров'ю.

Відповідних правил безпеки варто дотримуватись і під час святкування на природі. Щоб Великодній пікнік не був зіпсований і не мав негативних наслідків для вашого здоров’я, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області радять:

  • не нарізайте м’ясо і овочі на одній дошці;
  • у кошику для пікніка сирі продукти не повинні лежати вище готових страв;
  • мийте руки, фрукти та овочі, ножі і поверхні, на яких нарізатимете і подаватимете їжу, захищайте їжу від комах;
  • м’ясні та інші висококалорійні страви збалансуйте овочами;
  • не беріть на пікнік торти, тістечка з кремом, інші солодощі – вони швидко псуються і часто стають причиною отруєння;
  • не зловживайте стравами з майонезом – вони швидко псуються при високих температурах повітря;
  • не тримайте страви на столі більше двох годин;
  • їжу, що залишилась після пікніка, не зберігайте на завтра;
  • не переїдайте – відмовтеся від додаткової порції, якщо відчули насиченість;
  • пам’ятайте: безпечної дози алкоголю не існує.

Приємного святкування! Хай ваш Великдень буде «смачним» і безпечним завдяки порадам від фахівців Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux