Сергій Ткачук за підсумками 91-ї сесії WOAH у Парижі: «Досягли домовленостей з міжнародними партнерами про відкриття ринків та обміну досвідом щодо цифровізації»
опубліковано 31 травня 2024 року о 12:39

Генеральна сесія Всесвітньої організації з охорони здоров’я тварин (World Organization for Animal Health, WOAH) тривала у Парижі протягом останнього тижня травня. Під час сесії українська делегація під керівництвом Голови Держпродспоживслужби провела понад 20 зустрічей з міжнародними партнерами. Серед пріоритетних питань, які були обговорені, - відкриття ринків для експорту продуктів з України та обмін досвідом з колегами щодо цифровізації та онлайн-сервісів.

«Одна з найважливіших тем до обговорення з міжнародними партнерами – експорт української продукції – вона є якісною і точно гідна бути представлена у всьому світі. Окрім того, значну увагу ми приділяли питанням цифровізації та розвитку онлайн-сервісів. А з Канадою, США та Молдовою маємо вже домовленості про організацію заходів щодо детального вивчення онлайн-систем та обміну досвідом між фахівцями», - зазначив Сергій Ткачук.

Він додав, що за підсумками зустрічей з американськими партнерами, зокрема, є домовленість щодо розширення категорій експорту мʼяса птиці, свинини та яєчних продуктів до США. А з Канадою тепер остаточно узгоджено всі вимоги по експорту яєчних продуктів, а також триває процес завершення процедур щодо експорту яєць.

«Також дуже важливий кейс України на цьогорічній сесії WOAH – це те, що ми зараз на фінальній прямій щодо приєднання до Єврокомісії по боротьбі з ящуром (EuFMD). Це важливо, адже дасть можливість нам вивчити досвід європейських колег та швидко й ефективно реагувати на загрози, що виникають», - підкреслив очільник Держпродспоживслужби Сергій Ткачук. 

Окрім того, у рамках 91-ї Генеральної сесії WOAH українська делегація прийняла участь також у зустрічах із Сінгапуром, Японією, Катаром, Польщею, Молдовою, Казахстаном та Чехією.

Також під час сесії країни ЄС виступили із заявою про засудження російської агресії щодо України в частині впливу на систему нагляду за здоров’ям тварин. У проголосованому документі йдеться, що повномасштабне вторгнення росії в Україну суперечить цілям і стандартам WOAH та становить небезпеку для європейського регіону та торговельних партнерів.

Важливо, що ця заява було також підтримана делегаціями із США, Канади та Великої Британії, з якими українська делегація провела зустрічі в попередні дні.

Нагадаємо, Всесвітня організація охорони здоров’я тварин (WOAH) - це міжурядова організація, що відповідає за поліпшення здоров’я тварин у всьому світі (до 2003 року - Міжнародне епізоотичне бюро (МЕБ). WOAH визнана Світовою організацією торгівлі (СОТ), до її складу входить майже дві сотні країн-членів з усіх континентів. Україна є членом WOAH з 1994 року і бере активну участь у всіх заходах із забезпечення епізоотичного благополуччя. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux