Якість води, що вживає людина, має значний вплив на її здоров’я, тому питання забезпечення населення якісною та безпечною питною водою є одним із пріоритетних напрямів діяльності Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.
Днями спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області спільно з представниками Херсонської міської військової адміністрації та підприємства-водопостачальника здійснили моніторингові відвідування пунктів розливу питної води в м. Херсоні. Ці пункти організовані Дитячим фондом ООН (UNICEF) в Україні та Благодійним Фондом «МАВІ ХІЛЯЛЬ».
Мета відвідувань – моніторинг питань у сфері питного водопостачання для забезпечення населення якісною та безпечною для здоров’я людини питною водою, яка відповідає вимогам чинного санітарного законодавства.
На території Херсонської об’єднаної територіальної громади в різних районах міста розміщені стаціонарні ємності для води, з яких мешканці мікрорайонів набирають воду для власних потреб. Під час візитів фахівці Головного управління наголосили на необхідності дотримання вимог Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10) при розміщенні та функціонуванні пунктів розливу питної води.
Нагадуємо основні гігієнічні вимоги до пунктів розливу питної води та на що слід звертати увагу громадянам під час її використання:
З пунктів розливу повинна використовуватись вода підземних джерел питного водопостачання або водопровідна питна вода, що пройшла додаткову обробку. Питна вода з пунктів розливу не повинна містити ароматизаторів, підсолоджувачів та інших харчових чи харчосмакових речовин, крім речовин, дозволених цими Санітарними нормами.
Термін зберігання питної води у стаціонарних ємностях пунктів розливу не повинен перевищувати 24 години, а у транспортних ємностях (автоцистернах) – 6 годин. За результатами санітарно-епідеміологічних досліджень термін зберігання питної води може бути збільшено за умов додаткового її знезараження перед розливом у тару споживача методами, що не забруднюють питну воду залишковими концентраціями реагентів.
У пунктах розливу питної води повинен бути інформаційний листок із зазначенням інформації щодо її виду (оброблена, необроблена (природна), штучно-мінералізована, штучно-фторована, штучно-йодована, з оптимальним вмістом мінеральних речовин, газована чи негазована тощо), складу («вода питна» та перелік уведених речовин, зокрема консервантів, макро- та мікроелементів), умов зберігання, дати виготовлення, найменування, адреси та телефону виробника і місця її виготовлення, виду вихідної води, місцезнаходження підземного джерела питного водопостачання та номера і глибини свердловини, посилання на нормативний документ, згідно з яким виготовлено питну воду.
Місце реалізації питної води з пунктів розливу слід розташовувати на території з твердим покриттям, що упорядкована та благоустроєна і знаходиться на відстані не менше ніж 50 м від місць забруднення (сміттєзбірники, вбиральні, магістралі з інтенсивним рухом транспорту, автостоянки тощо), має прилавок, до якого підведено трубопровід з металевим краном для розливу питної води (кран слід розташовувати над прилавком на висоті не менше ніж 0,5 м).
При наповненні тари питною водою треба уникати безпосереднього дотику між краном та тарою. Термін зберігання питної води, набраної з пунктів розливу у тарі споживача не повинен перевищувати 24 години за умови її зберігання у чистій закритій тарі при температурі від + 50C до + 200С в місцях, захищених від попадання прямих сонячних променів. Полімерну тару багаторазового використання, необхідно перед заповненням ретельно мити. Для пиття та приготування їжі воду, забрану з пунктів розливу, рекомендуємо додатково кип’ятити.
Підприємству-постачальнику питної води надані відповідні рекомендації щодо забезпечення дотримання санітарно-гігієнічних вимог при експлуатації стаціонарних ємностей для води та забезпечення постачання населенню міста води гарантованої якості.
Нагляд за питним водопостачанням перебуває на постійному контролі фахівців державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.