Роз’яснюють і консультують – фахівці Чорнухинського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області обстежують кочівні пасіки
опубліковано 07 липня 2021 року о 09:51

02.07.2021р. та 06.07.2021р. з  метою недопущення отруєння бджіл засобами захисту рослин комісією у складі  начальника Чорнухинського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, провідного спеціаліста відділу контролю за обігом засобів захисту рослин управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області та старости Кізлівського старостинського округу виконавчого комітету Чорнухинської селищної ради  проведені  обстеження кочівних пасік .

Під час обстежень пасічникам наголосили на заходах, вжиття яких унеможливить загибель бджіл, розповіли про дії пасічників і органів місцевого самоврядування у випадку отруєння бджіл. Крім того визначили алгоритм дій пасічників і аграріїв у період обробітку сільгоспугідь пестицидами, надали інформацію щодо зразків заяв і повідомлень підприємствам, які дадуть можливість зафіксувати факт існування пасіки та встановлення  кочової пасіки на певній території.

Особливу увагу фахівці  акцентували на проведенні роз’яснювальної роботи пасічникам, про обов’язкову реєстрацію пасік та своєчасному інформуванні органів місцевого самоврядування і користувачів сільськогосподарських угідь про місце розміщення своїх пасік.

Також наголосили про алгоритм дій у випадку отруєння бджіл хімічними засобами захисту рослин. Згідно Інструкції з профілактики отруєння бджіл пестицидами для фіксування випадку отруєння бджіл необхідно повідомити орган місцевого самоврядування, суб’єкт господарювання, Держпродспоживслужбу, звернутися до національної поліції із заявою. Після цього проводиться невідкладне обстеження пасіки комісією, складання акту та відбір проб бджіл та рослин зі слідами пестицидів. Протягом 24 годин потрібно направити проби на проведення аналізу. Маючи акти комісійного обстеження та результати досліджень, що підтверджують факт отруєння, слід письмово звернутися до відповідача про добровільне відшкодування збитків. Якщо згоди не досягнуто – слід звертатися до суду.

Під час бесіди  між учасниками відбувся конструктивний обмін думками та інформацією. На всі порушені питання фахівці підрозділів Держпродспоживслужби надали вичерпні та кваліфіковані роз’яснення.

Також ведеться посилена роз’яснювальна робота серед осіб, які займаються бджільництвом з метою запобігання отруєння бджолосімей та дотримання як бджоляру так і аграріям правил, що встановлені законодавством України відповідно Державних санітарних і Державних ветеринарних правил, Законів України «Про пестициди і агрохімікати», «Про захист рослин» та «Про бджільництво».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux