Роз’яснення щодо незадовільних умов проживання у багатоквартирних новобудовах, поруч із якими розташовані джерела шкідливості
опубліковано 12 грудня 2017 року о 21:41

Держпродспоживслужба повідомляє, що за останній час збільшилася кількість запитів, скарг та звернень громадян щодо незадовільних умов проживання у багатоквартирних новобудовах, поруч із якими розташовані промислові підприємства та інші джерела шкідливості (хімічного та фізичного забруднення). Також до Держпродспоживслужби звертаються суб’єкти господарювання щодо видачі дозволів/висновків/погодження розташування та будівництва житлової забудови, або проведення експертизи детальних планів територій, проектів розміщення мікрорайонів тощо.

Відповідно змін до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», внесених з прийняттям законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо  вдосконалення державного регулювання у сфері будівництва» від 29.06.2010р. № 2367 та «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011 р. № 3038-VI Держпродспоживслужба не проводить державну санітарно-епідеміологічну експертизу  проектів будівництва та не надають висновки щодо можливості розміщення  об’єктів будівництва.

Експертиза проектів будівництва проводиться відповідно до статті 31 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності". Порядок затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 р. № 560 не передбачає повноважень Держпродспоживслужби щодо погодження місця розміщення будівництва та видачу будь-яких висновків щодо можливості розміщення житлових будинків тощо.

Держпродспоживслужба роз’яснює, що основні гігієнічні вимоги до планування і забудови як нових, так і існуючих  міських та сільських поселень України, їх санітарного упорядкування та оздоровлення встановлено Державними санітарними правилами планування та забудови населених пунктів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19.06.1996 № 173 «Про затвердження Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 24.07.1996 за № 379/1404 (далі - ДСП 173-96).

Ці правила є обов'язковими для дотримання всіма державними, кооперативними, колективними та приватними підприємствами, організаціями та установами незалежно від відомчого підпорядкування та форм власності, а також посадовими особами та громадянами України, інвесторами-громадянами інших держав.

При вирішенні питань планування та забудови населених пунктів необхідно керуватися вимогами діючих будівельних норм і правил та інших інструктивно-методичних документів, узгоджених з Міністерством охорони здоров'я України, що використовуються для вказаних цілей.

На сьогодні державний контроль за дотриманням вимог ДСП 173-96 здійснюється Держпродспоживслужбою, на яку покладено функції з реалізації державної політики, у тому числі дотриманням вимог санітарного законодавства (згідно постанови Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2014 р. №442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади»).

Згідно приписів ДСП 173-96 розміщення житлового фонду, громадських будівель та споруд, установ соціального, культурного та побутового призначення тощо дозволено тільки в межах зон спеціального функціонального призначення. Розташування та орієнтація житлових та громадських будівель повинні здійснюватися з урахуванням забезпечення нормативної тривалості інсоляції. Дворові території мікрорайонів повинні бути озеленені відповідно до вимог державних стандартів, норм і правил, а також нормативно-правових актів у сфері містобудування, та забезпечувати різні види відпочинку та занять всіх груп населення, в тому числі майданчики для ігор, спорту, відпочинку тощо.

До відома споживачів: Держпродспоживслужба повідомляє, що головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері містобудування є Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон), згідно з положенням про Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 квітня 2014 р. № 197; а на регіональних рівнях це Департаменти містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства обласних державних адміністрацій.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux